Nieuws - 25 juni 2018

Lage vitamine D-waarde, hoger risico op darmkanker

Uit een grote Amerikaanse studie is onlangs gebleken dat een lage vitamine D waarde van invloed is op het risico op darmkanker. Onderzoekers van American Cancer Society (ACS),  Harvard T.H. Chan School of Public Health en United States National Cancer Institute concludeerden dat een laag vitamine D-niveau in verband staat met een grotere kans op darmkanker. Omgekeerd lijkt een hogere vitamine D-waarde te beschermen.

Analyseren van aanwezige data

Het team van onderzoekers analyseerden data van diverse studies van drie continenten, te weten 5.700 gevallen van darmkanker en 7.100 controle gevallen. Door het op een nieuwe manier van combineren van de aanwezige data ontstond meer concreet bewijs voor de relatie tussen vitamine D en darmkanker.

Vitamine D niveau en kans op darmkanker

Van de mensen met een vitamine D onder het huidig vastgestelde niveau had 31 procent een hoger risico op darmkanker gedurende de follow-up — een gemiddelde van 5.5 jaar. Degene met een vitamine D niveau boven het aanbevolen niveau hadden 22 procent minder risico. Het verband was sterker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen. Het verlaagde risico op darmkanker werd overigens niet sterker bij de groep mensen die een hoog vitamine D gehalte in hun bloed hadden.

Nieuw inzicht voor vitamine D aanbevelingen

Deze nieuwe informatie kan volgens de onderzoekers in Amerika dienen als nieuw bewijs voor het herzien van vitamine D aanbevelingen. “Momenteel,” merkt mede-onderzoeker Marji L. McCullough op, “bevelen gezondheidsinstellingen geen vitamine D aan ter preventie van darmkanker.” De onderzoekers geven nog de suggestie mee dat de aanbevolen hoeveelheid vitamine D die nodig is voor de gezondheid van botten wellicht lager is dan nodig is voor een optimale bescherming tegen darmkanker.

Bron: Medical News Today