Nieuws - 11 maart 2024

Kruidencampagne NVWA ‘Weet wat je slikt’ op 11 maart van start

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vragen met de campagne ‘Weet wat je slikt’ aandacht voor 11 veelgebruikte kruiden. De campagne moet consumenten zich er bewust van maken dat sommige medicijnen en kruidenmiddelen niet goed samengaan. IVG vindt het goed dat hier aandacht voor is. Van sommige kruiden is namelijk bekend dat ze ervoor zorgen dat medicijnen sterker of minder sterk werken.

Aandacht voor wisselwerking van 11 kruiden

Het CBG en de NVWA heeft in de campagne de wisselwerkingen van 11 veelgebruikte kruiden met medicijnen op een rijtje gezet. Het gaat om de volgende kruiden: Amerikaanse ginseng, Cannabis, Rode salie, Kurkuma, Ginkgo biloba, Valeriaan, Knoflook, Mariadistel, Sint-janskruid, Groente thee en Echinacea (Rode zonnehoed).

Wanneer er sprake is van een wisselwerking, betekent dit dat een kruid de werking van een medicijn kan beïnvloeden. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het medicijn sterker of minder sterk kan werken. De wisselwerkingen die in de campagne aan bod komen zijn gebaseerd op productinformatie van kruidengeneesmiddelen die door het CBG zijn goedgekeurd en beschikbare wetenschappelijke gegevens. Het zijn dus voorbeelden van bekende wisselwerkingen. Het is echter geen compleet overzicht.

IVG advies over gebruik kruidensupplementen en medicijnen

IVG heeft in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en de Universiteit Maastricht ook een lijst samengesteld van (kruiden)supplementen en medicijnen die niet altijd goed samengaan. Wanneer je deze medicijnen en (kruiden)supplementen met elkaar combineert, kan je last krijgen van bepaalde bijwerkingen doordat het medicijn minder goed of juist sterker werkt:

  • Slaapmiddelen & antidepressiva met tryptofaan
  • Antidepressiva met Ashwagandha, Rhodiola en Griffonia simplicifolia
  • Immunosuppressiva met Echinacea
  • Antistollingsmedicijnen met Ginkgo biloba en Ginseng
  • Veel medicijnen (oa antidepressiva en antistollingsmiddelen) met Sint-janskruid,

Een aantal van de kruiden die IVG in de lijst heeft opgenomen, worden ook genoemd in de campagne, namelijk Echinacea, Ginkgo biloba en Sint-janskruid. De lijsten van de NVWA-campagne en van IVG komen niet helemaal overeen. IVG is bij het samenstellen van de lijst namelijk uitgegaan van de meest gebruikte medicijnen, terwijl in de NVWA-campagne de meest gebruikte kruiden het uitgangspunt zijn.  

Let op bij gelijktijdig gebruik van kruiden en medicijnen

Het is dus goed om alert te zijn wanneer je medicijnen en kruidenmiddelen wilt combineren. Als je geen medicijnen gebruikt, dan hoef je je geen zorgen te maken over wisselwerkingen. Denk je last te krijgen van bijwerkingen of vermoed je dat je medicijn minder goed werkt? Overleg dan met een deskundige.

Supplement bij medicijngebruik kan ook nuttig zijn

Soms is het juist goed om bij gebruik van een medicijn aanvulling met een supplement te overwegen. Bepaalde medicijnen kunnen namelijk de opname van voedingsstoffen verminderen, wat het risico op een tekort aan vitaminen of mineralen vergroot. Het gebruik van het diabetesmedicijn metformine vergroot bijvoorbeeld de kans op een vitamine B12 tekort. En bij langdurig gebruik van de anticonceptiepil loop je juist risico op een tekort aan foliumzuur en magnesium.

Een volledig overzicht van de medicijnen waarbij een tekort kan ontstaan, is terug te vinden op de informatiepagina van IVG over gelijktijdig gebruik van medicijnen en supplementen. Op deze informatiepagina kan je ook meer lezen over de wisselwerkingen die IVG hanteert.


Bronnen: