Nieuws - 23 juli 2020

Krijg jij dagelijks voldoende zink binnen?

Zink is een belangrijke voedingsstof voor je lichaam dat je dagelijks uit voeding moet halen. Het mineraal helpt om je weerstand op peil te houden. Het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en draagt bij aan de bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ook is het onmisbaar voor andere essentiële processen in je lichaam. Zeker in deze tijd een belangrijk stofje dus!

Wat doet zink voor je gezondheid?

Zink heeft veel wetenschappelijk bewezen effecten voor je gezondheid. Naast dat het goed is voor je immuunsysteem draagt het bij aan het behoud van sterke botten en gezichtsvermogen. Het heeft ook invloed op de conditie van je huid, haar en nagels. Een andere functie is dat het de aanmaak van cellen en weefsels helpt en een rol speelt bij de eiwitsynthese, zoals DNA.

Professor Huub Savelkoul, immunoloog aan Wageningen Universiteit meldde onlangs in de media

“na ijzer is zink een van de belangrijkste micronutriënten voor het lichaam. Zink is onmisbaar voor allerlei processen: het immuunsysteem, de groei, de cognitieve ontwikkeling, het hormoonstelsel, bij veroudering, wondgenezing en bij het reuk- en smaakvermogen. De reden hiervoor is dat het mineraal betrokken is bij het lezen van genen, de informatiedrager van het lichaam. Bij een tekort lukt dat niet goed meer, waardoor er van alles misgaat.”

Kinderen, mannen en zwangere vrouwen

Voor mannen heeft zink nog een extra functie. Het draagt bij aan de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed en is goed voor de kwaliteit van sperma. Zink is ook goed voor het geheugen en voor evenwichtigheid in stresssituaties. Voor kinderen is het belangrijk tijdens de groei en cognitieve ontwikkeling. Vrouwen die borstvoeding geven hebben ook een hogere zinkbehoefte.

In vlees en kaas zit zink

Waar zit zink in?

In verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen zitten kleine hoeveelheden zink. In 100 gram 45+ kaas zit bijvoorbeeld 4,6 milligram zink.

Hoeveel zink heb je nodig?

Een volwassene heeft gemiddeld 10 milligram zink per dag nodig. De Gezondheidsraad beveelt specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aan om meer te nemen. In onderstaand schema kun je zien hoeveel zink je per dag nodig hebt.

Hoe herken je een tekort?

Bij kinderen kan een groeiachterstand ontstaan en een verminderde ontwikkeling van het geslacht. Door een zinktekort kun je een zwakker immuunsysteem of afwijkingen in de huid krijgen. Wanneer je met je dagelijkse voeding veel vezels binnenkrijgt door peulvruchten en volkorenproducten kan de opname van zink uit voeding worden bemoeilijkt.

Zink in voedingssupplementen

Zink komt vaak voor in voedingssupplementen, soms in een enkelvoudig preparaat, maar meestal in een multivitamine. Voor volwassenen is de veilige inname van zink uit voeding en supplementen 25 milligram per dag. Dit geldt voor langdurig gebruik van zinksupplementen. Soms wordt er een hogere dosis ingenomen bij kortdurend gebruik.

Supplementen voor risicogroepen?

Savelkoul pleit ervoor

“om bij risicogroepen, zoals ouderen, standaard ijzer, zink en vitamine D te meten en hun indien nodig supplementen te geven.”

Bron