Nieuws - 4 maart 2022

Kom je voedingsstoffen tekort bij afvaldiëten?

Een dieet kan een methode zijn om gewicht te verliezen, maar het kan ook zijn dat je een dieet volgt vanwege een allergie of vanuit een levensovertuiging. Als je vanwege jouw dieet veel voedingsmiddelen niet eet, dan kan het zijn dat je te weinig van sommige voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnenkrijgt. In dit artikel lees je meer over de meest bekende diëten om gewicht te verliezen en welke voedingsstoffen daarbij extra aandacht verdienen. In een volgend artikel gaan we in op welke voedingsstoffen extra aandacht nodig hebben wanneer je vanwege een allergie of levensovertuiging bepaalde voedingsmiddelen niet eet.

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je meer energie verbruikt dan dat je binnen krijgt met je voeding. Voor het afvallen maakt het niet persé uit welke voedingsmiddelen je eet, maar voldoende variatie is belangrijk zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Om op een gezonde manier af te vallen en om daarna op gewicht te blijven is aanpassing van je leefstijl het uitgangspunt. Dat betekent naast gezond eten ook voldoende beweging.

Koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet eet je (veel) minder koolhydraten. Koolhydraten zitten voornamelijk in brood en graanproducten, rijst, aardappels, peulvruchten en fruit. Je kunt een koolhydraatarm dieet volgen om af te vallen maar ook om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ook diëten zoals ketogeen, paleo en het Pioppi dieet vallen onder een koolhydraatarm dieet. Bij een koolhydraatarm dieet eet je 50 tot maximaal 130 gram koolhydraten per dag. Bij een ketogeendieet eet je maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Normaal gesproken eet je 200 tot 350 gram koolhydraten per dag.

B-vitamines, vezels en jodium

Door het vermijden van koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood, aardappels en fruit loop je het risico dat je niet voldoende B-vitamines, vezels en jodium binnen krijgt. B-vitamines zijn belangrijk voor het normaal functioneren van je lichaam en ondersteunen je energieniveau. Ze worden niet opgeslagen in je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je ze dagelijks genoeg binnenkrijgt. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Jodium is betrokken bij de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarnaast is jodium essentieel voor de productie van schildklierhormonen. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in voeding. Daarom wordt het toegevoegd aan keukenzout (Jozo), brood, broodvervangers en sommige vleeswaren.

Laagenergie dieet

Met een laagenergie dieet, of ook wel crashdieet genoemd, eet je veel minder calorieën (energie) dan je verbruikt. Doordat je erg weinig eet kun je hier snel gewicht mee verliezen, maar dit zorgt ook dat je veel essentiële voedingsstoffen misloopt.

Wanneer je minder dan 1200 kcal per dag binnen krijgt is de kans erg groot dat je niet genoeg vitamines, mineralen en vezels binnen krijgt. Een erg streng dieet is daarom niet aan te raden. Wanneer je op advies van een professional toch (tijdelijk) een dieet met minder dan 1200 kcal moet volgen is het belangrijk om je vitamines en mineralen aan te vullen.

Vetarm dieet

Bij een vetarm dieet eet je heel weinig vet. Met sommige diëten eet je maximaal 10% van je totale calorieën aan vet en bij andere diëten is dit bijvoorbeeld 15%. Normaal gesproken eet je 20 tot 40% van de totale calorieën aan vet. Bij een vetarm dieet, eet je bijvoorbeeld weinig of geen volle zuivel, vette vlees- en vissoorten, eieren, noten, plantaardige olie en avocado’s.

Vitamine A, E en K

Je hebt vetten nodig om gezond te blijven. Sommige voedingsstoffen komen alleen in vette voedingsmiddelen voor. Als je erg weinig vet eet is de kans groot dat je niet genoeg van de vet oplosbare vitamines A, E en K binnenkrijgt. Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen, ondersteunt het immuunsysteem, en is belangrijk voor de gezondheid van je huid, je tandvlees en haar. Vitamine E is een antioxidant en helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en is belangrijk voor stevige botten. Deze vitamines zijn vet oplosbaar, wat betekent dat ze voornamelijk in vetrijke voedingsmiddelen voorkomen. Je lichaam kan van deze vitaminen wel een kleine voorraad opslaan, maar na een tijdje zijn deze voorraden uitgeput. Je zult dus ook deze vitamines regelmatig binnen moeten krijgen.

Omega-3

Ook is de kans groot dat je niet genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt wanneer je erg weinig vet eet. Dit zijn essentiële vetzuren die voorkomen in vette vis, lijnzaad en walnoten. Ze zijn belangrijk voor de bloeddruk en dragen bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed.