Nieuws - 5 april 2012

Isoflavonen uit soja helpen bij opvliegers

Dagelijks twee porties soja kan de frequentie en ernst van opvliegers met 26 procent verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Delaware, waarin de resultaten van eerdere studies met elkaar werden vergeleken. Het zijn de isoflavonen in soja die dit gezondheidseffect lijken te geven.

Isoflavonen

Soja bevat isoflavonen, dat zijn plantaardige stoffen die een vergelijkbare werking hebben als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Vandaar dat isoflavonen kunnen helpen bij vrouwen met overgangsverschijnselen. In elke gram soja-eiwit zit zo’n 5 milligram isoflavonen.

De onderzoekers ontdekten dat zes weken lang dagelijks 54 mg isoflavonen innemen het aantal opvliegers met ruim 20 procent vermindert. De ernst van de opvliegers werd 26 procent minder. Bij onderzoeken die langer duurden, was het effect nog groter. Supplementen met isoflavonen met een hoog gehalte isoflavonen waren twee keer zo effectief als supplementen met een laag gehalte.

In landen waar mensen veel sojaproducten eten, blijken overgangsverschijnselen minder voor te komen. Bijvoorbeeld in Azië waar men veel producten als tofoe en sojamelk gebruikt.

Bron: Nu.nl