Nieuws - 25 juni 2020

Is onze leefstijl de afgelopen maanden veranderd?

De afgelopen maanden waren we allemaal meer thuis. Niet alleen het sociale leven van mensen veranderde, maar soms ook onze leefstijl en leefgewoontes. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid was benieuwd of de leefstijl van haar volgers is veranderd en zocht het uit. Herken jij het?

Minderheid past leefstijl op gezonde manier aan

Allereerst vroegen we aan de deelnemers van ons onderzoek of de intelligente lockdown invloed heeft gehad op hun leefstijl. Ruim 36% zegt gezonder te zijn gaan leven. Hierbij geeft 30% aan nu gezonder te eten en is 20% van de mensen meer gaan sporten.

Een grotere groep mensen (64%) is niet gezonder gaan leven. In deze groep hebben mensen geen aanpassingen gemaakt of zijn ze iets ongezonder gaan leven dan voorheen. Zo geeft 45% van de ondervraagden aan minder te zijn gaan sporten, terwijl dit bij 35% onveranderd is. Een kleine groep (13%) is ongezonder gaan eten, terwijl 57% niets heeft veranderd in zijn of haar voedingspatroon.

Gezonder voedingspatroon

Ongeveer een derde van de deelnemers bevestigde de afgelopen maanden gezonder te zijn gaan eten. Dit deden zij vooral door meer groente en fruit te nemen, minder te snoepen en meer te kiezen voor vezelrijke producten. Het meest gehoorde argument voor een gezonder dieet is dat men het juist nu in deze uitzonderlijke periode belangrijk vindt om te letten op goede voeding.

Bij de kleine groep deelnemers die ongezonder ging eten, vond een grote meerderheid dat ze meer snoepten en snackten de afgelopen tijd. Vooral vanwege de grotere verleiding tijdens het thuis zitten.

Gebruik van voedingssupplementen toegenomen

Een grote groep van de ondervraagden (84%) geeft aan voedingssupplementen te gebruiken, als aanvulling op de voeding. Hiervan meldt de helft dit gebruik niet te hebben veranderd de afgelopen tijd, terwijl 38% van de supplementengebruikers aangeeft nieuwe supplementen te zijn gaan gebruiken, waarvan een kleine groep (11%) hoge doseringen neemt.

Deze veranderingen hebben voornamelijk te maken met het ondersteunen van de weerstand en extra aandacht voor de gezondheid. Ook geeft een aantal deelnemers (23%) aan supplementen te zijn gaan gebruiken vanwege positieve berichten in de media.

Welke supplementen springen eruit?

Onder de supplementengebruikers zien we vooral dat vitamine D (69%), magnesium (62%) en vitamine C (58%) populair zijn. Daarnaast wordt het mineraal zink veel genoemd. Over de werking van dit mineraal komt binnenkort een uitgebreid artikel online op IVG. De supplementen die eruit springen staan allemaal in de ‘Top 10 van de vitamines en mineralen voor je weerstand’.