Nieuws - 16 september 2019

Is extra inname choline nodig voor vegetariërs en veganisten?

Eet jij vegetarisch of veganistisch? Dan kan het zijn dat je een lagere hoeveelheid van bepaalde belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, bijvoorbeeld choline. De Britse voedingskundige Emma Derbyshire attendeert overheden erop dat mensen goed voorgelicht moeten worden over de gezondheidseffecten van choline. In haar onderzoek doelt ze tevens op het belang van een beter toezicht op de inname van choline.

Wat is choline?

Choline is een belangrijke voedingsstof en wordt ook wel een half-vitamine genoemd, omdat ons lichaam zelf ook kleine hoeveelheden choline aanmaakt. De rest van de benodigde choline moeten we via onze voeding binnenkrijgen.

Choline is onderdeel van onze celmembranen en draagt bij aan het onder controle houden van de homocysteïne spiegel. Een te hoog homocysteïne gehalte in het lichaam is niet goed voor hart en bloedvaten, de hersenen, gewrichten en botten. Daarnaast ondersteunt choline de reinigende werking van de lever en is belangrijk voor de prikkeloverdracht in de hersenen. Een belangrijk stofje dus!

In dierlijke producten en babyvoeding

Choline komt in veel voedingsmiddelen voor, voornamelijk in dierlijke producten. Rijke bronnen zijn eieren, melk en rood vlees. De half-vitamine wordt vaak toegevoegd aan babyvoeding en is van nature aanwezig in moedermelk, mits de moeder voldoende choline binnenkrijgt. Pasgeboren baby’s kunnen choline nog niet zelf produceren. Al vrij snel na de geboorte maakt het lichaam zelf choline aan.

Hoeveel choline per dag?

Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen hebben een grotere behoefte aan choline. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft in 2016 aanbevelingen voor choline gepresenteerd. Voor volwassenen is de aanbeveling 400 mg per dag. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is de aanbeveling 480 en 520 mg per dag.

Een relatief hoge inname van choline van de moeder is belangrijk, omdat bij een te lage inname er een grotere kans is op het ontstaan van neurale buisdefecten en een negatieve invloed op het geheugen van het ongeboren kindje.

Veganistisch dieet

Choline komt voor in plantaardige producten, als noten, peulvruchten en groenten, maar wel in mindere mate dan in dierlijke producten. Wanneer je veganistisch of vegetarisch eet, is de inname van voldoende peulvruchten en noten noodzakelijk, want anders kan een tekort aan choline ontstaan. Het is belangrijk hier alert op te zijn.

Onderzoeker pleit voor toezicht

De Britse voedingskundige pleit ervoor dat overheden beter gaan letten op de inname van choline onder de bevolking. Ook in Nederland wordt choline niet meegenomen in de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM. En dat terwijl veganistische eetpatronen steeds populairder worden, vooral onder jongeren en vrouwen. Ze stelt ook dat zorgprofessionals en consumenten meer moeten leren over het belang van een choline-rijk dieet. “Als choline niet in voldoende mate met de voeding wordt ingenomen, dan zijn voedingssupplementen met choline een goed idee, vooral als het gaat om belangrijke ontwikkelingsfasen van de levenscyclus”.

Bronnen: