Nieuws - 16 november 2020

Is een voedingssupplement een geneesmiddel?

Geneesmiddelen – ofwel medicijnen – en voedingssupplementen lijken qua uiterlijk op elkaar. De toepassing en werking van de middelen is echter wel heel anders. Beide producten worden aangeboden in een voorgedoseerde vorm. De werkzame stoffen zitten vaak in capsules, pillen, zakjes poeder, ampullen met vloeistof en druppelflacons. Geneesmiddelen gebruik je bij een aandoening of ziekte en voedingssupplementen om je gezondheid te ondersteunen. Een voedingssupplement is dus geen geneesmiddel. Maar wat is het verschil?

Verschillende toepassingen

De namen zeggen het eigenlijk al: een geneesmiddel is bedoeld om mensen te genezen of om klachten te behandelen en een voedingssupplement dient als aanvulling – supplement – op je dagelijkse voeding. In voedingssupplementen zitten voedingsstoffen met een voedingskundig effect of andere stoffen met een gezondheidseffect in een geconcentreerde vorm. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen, kruiden, omega-3 vetzuren, probiotica, aminozuren of glucosamine.

Voedingssupplementen kun je innemen om je gezondheid te ondersteunen en niet om een bepaalde ziekte te genezen, zoals bij medicijnen wel het geval is. Supplementen zijn daarom zonder recept te koop bij apotheek, drogist, supermarkten of online. Geneesmiddelen worden door een arts voorgeschreven en zijn dan op recept bij een apotheek verkrijgbaar of zonder recept bij de apotheek of drogist te koop. Paracetamol is een voorbeeld van een medicijn dat je overal gewoon zonder recept kunt krijgen.

Gezondheidseffecten van voedingssupplementen

Een voedingssupplement is geen geneesmiddel

Voor een bewering over de gezondheidseigenschap van een bepaalde stof in een levensmiddel, zoals een voedingssupplement, gelden strenge regels. Soms is een gezondheidseffect bekend doordat er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is en mag een gezondheidsclaim worden gemaakt. Dat betekent dat er in dat geval wel wat gezegd mag worden over de werking van het product of de stof voor je gezondheid.

Enkele voorbeelden zijn: ‘vitamine D voor sterke botten’, ‘gember ondersteunt de spijsvertering’ of ‘omega-3-vetzuren EPA en DHA zijn goed voor het hart’. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert op het juiste gebruik van gezondheidsclaims en bewaakt de veiligheid van alle voedingssupplementen.

Medische werking van geneesmiddelen

Geneesmiddelen ofwel medicijnen, zijn voordat ze door artsen mogen worden voorgeschreven uitgebreid getest en staan geregistreerd. Dat ontwikkelingsproces duurt soms tientallen jaren. De medische werking is bekend zodra het beschikbaar is voor patiënten. Je weet dan voor welke ziekte of aandoening het medicijn is ontwikkeld en waarvoor je het moet gebruik om te genezen of je beter te voelen. Bij medicijnen zit een uitgebreide bijsluiter met uitleg over gebruik van het product en mogelijke bijwerkingen.

Gaan voedingssupplementen en medicijnen goed samen?

Vaak kun je medicijnen tegelijk gebruiken met voedingssupplementen. In bepaalde medicijnen en voedingssupplementen kunnen echter wel stoffen zitten die een zogenaamde interactie of wisselwerking met elkaar hebben. Soms kan het de werking van een medicijn of een voedingssupplement verstoren. Of je kunt door bepaalde medicijnen een tekort aan vitamines en mineralen oplopen. Belangrijk om te checken dus! Wil je weten voor welke combinaties dit geldt?

Belangrijke verschillen

Het is goed om het verschil te weten, want je moet voedingssupplementen niet verwarren met medicijnen. Je kunt met voedingssupplementen zelf en preventief aan je gezondheid werken, maar voor het behandelen van ziektes zijn meestal medicijnen nodig.