B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Is de werking van kruidensupplementen bewezen?

Werking van kruidensupplementen

Planten en kruiden worden als sinds mensenheugenis ingezet voor onze gezondheid. Ze zijn ook veelal verkrijgbaar als voedingssupplement, de zogenaamde kruidensupplementen. Veel mensen gebruiken kruidensupplementen en hebben hier baat bij omdat ze positieve effecten op hun gezondheid ondervinden. Toch hoor je wel eens dat de werkzaamheid van kruidensupplementen niet wetenschappelijk onderbouwd zou zijn. Op de verpakking van kruidensupplementen staat vaak het gezondheidseffect beschreven. Is de werking van kruidensupplementen bewezen? In dit artikel zetten we dat voor je uiteen.

Regels voor gezondheidseffecten op verpakkingen

Bedrijven mogen niet zomaar op de verpakking zetten wat de werking van het supplement is.  Zij moeten hiervoor aan regels voldoen. Deze regels gelden ook voor websites, webshops en reclames. De gezondheidseffecten die op een verpakking staan noemen we ook wel ‘gezondheidsclaims’. In wetgeving is een lijst met gezondheidsclaims opgenomen voor vitamines, mineralen en een aantal andere stoffen zoals omega-3 vetzuren en bepaalde vezels. De Europese wetenschapsautoriteit EFSA heeft beoordeeld dat deze gezondheidseffecten wetenschappelijk bewezen zijn.

EFSA heeft de gezondheidseffecten van kruiden en planten nog niet beoordeeld en daarom zijn deze ook nog niet opgenomen in de wet. Omdat de beoordeling van deze claims ‘on hold’ staat, worden de gezondheidsclaims voor kruiden ook wel ‘on hold claims’ genoemd. Totdat de Europese Commissie een besluit heeft genomen, mogen deze ‘on hold claims’ van kruidensupplementen gebruikt worden.

Waarom staan deze claims ‘on hold’?

Een gezondheidsclaim wordt goedgekeurd als de wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid aan strenge eisen voldoet. Bij kruiden/planten is het lastig om aan deze eisen te voldoen. Veel van de onderbouwing van de werkzaamheid van planten komt voort uit kennis van vroeger, door een lange traditie van gebruik. Hierdoor voldoet het niet altijd aan de eisen van de wetenschappelijke onderbouwing van tegenwoordig. Mede door deze redenen is de Europese Commissie er nog niet uit hoe zij alle onderbouwing voor de werkzaamheid van planten wil beoordelen.

Waarom staat er een disclaimer op de verpakking?

Vaak zie je op de verpakking van kruidensupplementen een * staan met de tekst dat de evaluatie van een gezondheidsclaim nog lopende is. Hiermee wordt dus aangegeven dat de gezondheidseffecten van kruiden nog niet beoordeeld zijn. De Reclame Code Commissie vindt het misleidend wanneer deze on hold claims zonder voorbehoud worden gebruikt. Daarom moet de producent een disclaimer over de voorlopige toelating vermelden. Het is wel goed om te weten dat deze claims niet zo maar worden gemaakt. Er is wel onderbouwing voor het gezondheidseffect , dat destijds is ingediend en dus nu nog ‘on hold’ staat. Sinds die tijd is er veel nieuw onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van planten/kruiden. Er zijn daarom bedrijven die aanvullende onderbouwing voor de werkzaamheid van hun kruidensupplementen hebben.

Werking kruidensupplementen is veelal onderbouwd

De gezondheidseffecten die worden toegeschreven aan kruidensupplementen komen dus niet uit de lucht vallen. Ze zijn in veel gevallen onderbouwd, echter is deze onderbouwing nog niet goedgekeurd door de EFSA. Daarnaast zijn de gezondheidseffecten gebaseerd op een lange traditie van gebruik. Het is echter wel goed om rekening te houden met het feit dat een kruidensupplement een natuurlijk product is. Door de natuurlijke verschillen in kruidensupplementen kan het zo zijn dat het ene supplement voor jou wel effect heeft, maar het andere supplement niet. Het gezondheidseffect van een kruidensupplement is afhankelijk van waarvoor je het gebruikt, welk soort kruidensupplement je gebruikt en hoe jouw lichaam reageert op het supplement. Welke kruidensupplementen voor jou werken, zal je dus zelf moeten uitproberen.

Wil je weten wat een kruid/plant precies doet? Zoek dan het ingrediënt op, op onze website of win advies in bij een voedingssupplementenbedrijf of een (orthomoleculair) therapeut.

Wil je meer weten over de kwaliteitsverschillen tussen kruidensupplementen?

Werking van kruidensupplementen