Nieuws - 21 april 2022

Hooikoorts

Met het mooie weer neemt ook de hoeveelheid stuifmeel in de lucht toe. Voor mensen die hiervoor gevoelig zijn, kan dat heel lastig zijn. Voor hen betekent het mooie weer ook brandende of tranende ogen of een loop- of verstopte neus. In dit artikel gaan we in op hoe hooikoorts ontstaat, welke symptomen het geeft, hoe je het kan verhelpen en hoe je je slijmvliezen extra kan ondersteunen.

Allergische reactie van de slijmvliezen

Hooikoorts is een allergische reactie waarbij stuifmeel van bomen, planten of grassen in contact komen met de slijmvliezen. Als het lichaam denkt dat dit stuifmeel mogelijk schadelijk is, produceert het lichaam histamines. Histamine is een lichaamseigen stof die je beschermt tegen stoffen van buitenaf die het lichaam als schadelijk beschouwt. Hoewel histamine een lichaamseigen stof is, kan je maar een beperkte hoeveelheid aan. Wanneer er teveel histamine vrijkomt uit zich dat in allergische reacties.

Mogelijke klachten

Deze allergische reactie kan bestaan uit neusklachten, zoals niezen een loop, verstopte of jeukende neus en oogklachten zoals tranende, jeukende of brandigere ogen. Minder bekend zijn klachten aan de oren en keel zoals jeukende, dichtzittende of pijnlijke oren of keel.

Overleg met je huisarts of drogist

Mocht je je herkennen in bovenstaande klachten, neem dan altijd even contact op met je huisarts. Deze zelfde klachten kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door contact met huisstofmijt, dieren, schimmels of latex.

De gevolgen van hooikoorts zijn goed te behandelen met bijvoorbeeld een neusspray of medicijnen tegen allergie (antihistaminica). Verder kan je zonnige dagen of dagen met veel wind de ramen en deuren gesloten houden en buiten een zonnebril dragen. Je huisarts of drogisterij kan je hier verder over informeren.

Extra ondersteuning slijmvliezen

Zoals gezegd gaat het bij hooikoorts om een allergische reactie doordat het stuifmeel in contact komt met onze slijmvliezen. We geven je daarom hieronder nog enkele tips wat je kan doen om je slijmvliezen te ondersteunen.

B-vitamines

Van vitamine B2, B3 en B8 is bekend dat zij bedragen aan het instandhouding van normale slijmvliezen. Suppletie met vitamine B-complex tijdens de hooikoortsperiode kan de slijmvliezen dus extra ondersteunen.

Probiotica

Er zijn aanwijzingen uit onderzoek dat het gebruik van probiotica een gunstig effect kan hebben bij de reactie van je lichaam op stuifmeel. Probiotica dringen het aantal immuuneiwitten terug die een belangrijke rol spelen in de reactie van je lichaam bij hooikoorts. Probiotica zouden ook de aanmaak van allergie-remmende stoffen kunnen stimuleren. Volgens het onderzoek laat vooral de melkzuurbacterie Lactobacillus plantarum aanwijzingen voor goede resultaten zien. Mocht je suppletie met probiotica overwegen zorg dan dus dat deze bacterie erin aanwezig is.

Quercetine

Quercetine is een stof die van nature voorkomt in planten. Het is een antioxidant en een flavonoïde. Met zijn antioxidantwerking kan het gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van quercetine in voeding en supplementen. Er zijn aanwijzingen dat quercetine kan helpen bij pollen in de lucht. Quercetine kan het vrijkomen van histamine verminderen.

Bronnen:

https://www.evmi.nl/nieuws/probiotica-tegen-hooikoorts