Nieuws - 18 mei 2021

Hoe zit het met jouw vitamine D?

Je lichaam heeft zonlicht nodig om zelf vitamine D aan te maken. Helaas liet de zon zich de afgelopen maanden veel te weinig zien. We hebben de afgelopen maanden veel binnen gezeten door het winterse weer en de lockdown. Het is daarom lastiger om voldoende van deze zogenaamde zonvitamine aan te maken. En dat terwijl je vitamine D nodig hebt voor je weerstand, sterke botten en tanden. Ook is het belangrijk voor het op peil houden van je spierkracht en het kan je humeur ten goede komen. Na de wintermaanden is onze vitamine D voorraad verbruikt. En daarom is juist nu, omdat we weinig zon hebben, de kans groot dat je een lage vitamine D status hebt.

Hoe herken je een vitamine D-tekort?

Door een vitamine D-tekort kun je vermoeidheid of last van je spieren en/of gewrichten ervaren. Een winterdipje of neerslachtig zijn kan tevens een signaal zijn van een vitamine D-tekort. Een tekort kan invloed hebben op je weerstand. Extra vitamine D kan het immuunsysteem van je lichaam en je afweer ondersteunen.

Een vitamine D-tekort kan zorgen voor botontkalking, spierzwakte en een zwakker gebit. Als je zwakke spieren hebt is de kans op vallen en botbreuken groter. Op oudere leeftijd kunnen daarbij je wervels gaan inzakken. Een vitamine D-tekort bij jonge kinderen kan zorgen voor een afwijkende skeletgroei. Dit noemen we rachitis (of ook wel de Engelse ziekte). Je herkent deze kinderen vaak aan O-benen. In Nederland komt dit fenomeen door vitamine D- en kalk-tekort bijna niet voor.

Hoe vaak komen vitamine D-tekorten voor?

Bron: NPN

Heb jij extra vitamine D nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D is 10 microgram per dag. Voor mensen van boven de 70 is dit 20 microgram. Niet iedereen haalt deze hoeveelheden uit voeding en zonlicht. Vitamine D komt beperkt voor in voeding, zoals vette vis, vlees, champignons en eieren en kan zijn toegevoegd in halvarine, margarine en bakboters. Zonlicht is echter de voornaamste bron voor voldoende vitamine D in je lichaam. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen dagelijks een voedingssupplement met vitamine D te nemen.

Schema advies Gezondheidsraad met vitamine D hoeveelheden    

Vitamine D test

Zit je op de goede weg en krijg je voldoende vitamine D binnen? Of heb je meer behoefte aan vitamine D? Doe hier de Vitamine D Test en ontdek of jij extra vitamine D nodig hebt.

Vitamine D in het kort, kijk hoe het zit!