Nieuws - 19 april 2021

Hoe kies je jouw soort voedingssupplement?

Vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen zijn er in verschillende soorten, vormen en doseringen. Je kunt ze bij de drogist of supermarkt kopen, maar ook bijvoorbeeld bij een orthomoleculaire diëtist, een speciaalzaak of online. Welk supplement kun je kiezen en waarom?

Voor iedere reden een ander supplement

Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen verkrijgbaar op de markt, met verschillende ingrediënten. Zo zijn er producten met vitamines en mineralen, kruiden en andere stoffen, zoals co-enzym Q10 en probiotica. Welk supplement bij jouw past, hangt vaak af van de situatie. De redenen om iets extra’s te nemen lopen uiteen. Zo zijn er supplementen speciaal voor kinderen, sporters, zwangere vrouwen, senioren of mensen die aan hun weerstand willen werken. In een multi voor zwangere vrouwen zit bijvoorbeeld extra foliumzuur, vitamine D en soms ook visvetzuren. Omdat je zwanger bent heb je daar meer behoefte aan. Ook zijn er supplementen voor kinderen, die bevatten vaak extra calcium en vitamine D.

Verschillende vormen

Voedingssupplementen zijn voor verschillende groepen mensen bedoeld en zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar als tabletten, capsules, poeders of druppels met actieve stoffen. Welke innamevorm bij jou past hangt erg af van je persoonlijke voorkeur. Ook kiest de fabrikant vaak een innamevorm uit die goed bij het type product past, om er zo voor te zorgen dat de actieve stoffen goed in het lichaam worden opgenomen.  

Wel of geen hulpstoffen?

In voedingssupplementen, maar ook in voedingsmiddelen, zitten hulpstoffen die worden aangeduid als additieven of E-nummers. Deze stoffen worden toegevoegd voor verbetering van bijvoorbeeld het uiterlijk, de smaak of de houdbaarheid van supplementen. De gebruikte hulpstoffen hebben een bepaalde functie. Op het etiket van een voedingssupplement kun je zien of er wel of niet gebruik is gemaakt van hulpstoffen en uit welke bron ze komen. Je kan zo voor jezelf een afweging maken. Maak je je soms zorgen over de veiligheid van de op het etiket vermelde E-nummers? Dit is niet nodig, want E-nummers zijn goedgekeurde en veilige hulpstoffen in supplementen. Lees meer.

Ingrediënten uit verschillende bronnen

De ingrediënten in voedingssupplementen komen vaak uit verschillende bronnen. Zo zijn er ingrediënt die verkrijgen zijn uit bijvoorbeeld planten, waar vitamines en mineralen natuurlijke en synthetische bronnen kennen. Wil je weten welke bron beter is? Lees dan dit artikel. Voor kruiden geldt dat er verschillende processen gebruikt worden om de actieve stof uit het kruid te verkrijgen. Dit is vaak ingewikkeld. De kwaliteit is hierbij vaak belangrijk. Op een aparte pagina lees je hier meer over.

Vragen over kwaliteit en veiligheid?

De Nederlandse wet stelt veel eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. De meeste ingrediënten zitten gewoon in je voeding. Uiteraard is overmatige consumptie nooit gezond. Dat geldt voor voeding en ook voor supplementen. Op dit informatiecentrum kun je per voedingsstof opzoeken wat het doet voor je gezondheid, hoe het zit met dagelijkse doseringen en waar je op moet letten voor veilig gebruik. Sommige ingrediënten kun je bijvoorbeeld beter niet gebruiken als je zwanger bent of bepaalde medicijnen gebruikt.