Nieuws - 26 augustus 2019

Hoe gebruik je melatonine?

De laatste tijd is er in de media veel aandacht voor voedingssupplementen met melatonine. Slaapexperts zetten vraagtekens bij veilig gebruik van de voedingssupplementen, met name door kinderen. Ook Supplementinfo* vindt het belangrijk dat voedingssupplementen met melatonine op de juiste manier gebruikt worden. In dit artikel geven we er advies over.

*IVG heette voorheen Supplementinfo

Wanneer gebruik ik een melatonine supplement?

Melatoninesupplementen zijn bedoeld om te gebruiken tijdens korte periodes, bijvoorbeeld tijdens een drukke periode of wanneer je een jetlag hebt door een vliegvakantie. Een dosering van minimaal 1 mg melatonine helpt om sneller in slaap te vallen. Het advies is om het supplement voor dit doel niet langer dan een aaneengesloten periode van 3 weken te gebruiken. Een dosering van minimaal 0,5 mg melatonine helpt om de gevoelens van een jetlag te verminderen.

Wanneer kun je melatonine het beste innemen?

De Europese wetenschapscommissie EFSA heeft bewezen geacht dat melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen en bij het verlichten van een jetlag. Beide effecten zijn opgenomen in Europese wetgeving en mogen vermeld worden op de verpakking van producten met melatonine. Het advies van EFSA is om melatonine vlak voor het slapen gaan in te nemen. Dit zorgt voor een piek van melatonine in je bloed als je wilt gaan slapen, dit helpt je dan om sneller in slaap te vallen. Tegenwoordig zijn er ook time-release melatonine supplementen op de markt waarbij gedurende de nacht melatonine wordt afgegeven. Deze producten hebben een ander doseringsmoment dan voorgeschreven door EFSA. Verkeerd gebruik van melatoninesupplementen, door bijvoorbeeld time-release producten, kan risico geven op het verstoren van het slaap-waakritme.

Helpt melatonine bij slaapproblemen bij kinderen?

Melatoninesupplementen zijn niet bedoeld om zelf slaapproblemen bij kinderen te verhelpen. Wij raden gebruik van melatonine af aan kinderen onder de 12 jaar, tenzij anders geadviseerd door een zorgprofessional. Wanneer er sprake is van een slaapprobleem is het belangrijk om een arts of deskundige te raadplegen. Soms liggen hier andere oorzaken aan ten grondslag, zoals laptop en mobiel gebruik vlak voor het slapen of stressklachten. Melatonine is in deze gevallen niet de oplossing en kan soms slaapproblemen verergeren in plaats van verminderen.

Veilig gebruik van melatonine

Verkeerd gebruik van voedingssupplementen met melatonine kan je slaap-waakritme verstoren. Hierdoor kun je moe zijn op verkeerde momenten, bijvoorbeeld overdag. Of heb je juist energie wanneer je eigenlijk moet slapen. Daarom is het erg belangrijk om de gebruiksinstructie van een voedingssupplement met melatonine op te volgen.

Wil je meer weten over veilig gebruik van een voedingssupplement met melatonine? Bekijk hier de factsheet. Ook is dit artikel over effecten en veiligheid van melatonine supplementen wellicht interessant.