Hersenmist? Dit kun je doen!

Als je het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij bent, moeite hebt met concentreren en dingen snel weer bent vergeten, dan kunnen dat symptomen zijn van hersenmist. Hersenmist wordt ook wel eens brain fog genoemd. Bij hersenmist voel je je alsof je in de ‘zombiemodus’ staat. Veel mensen hebben er wel eens last van. Hersenmist is geen medische diagnose, maar een verschijnsel dat door allerlei oorzaken kan voorkomen. Het tegengaan van dit gevoel gaat samen met je leefstijl, maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen die je kunnen helpen. In dit artikel geven we je een aantal tips wat je bij hersenmist kan doen.

Symptomen en oorzaken van hersenmist

Hoewel hersenmist bij iedereen anders voelt, zijn er een aantal symptomen die vaak voorkomen. Je kunt onder ander last hebben van:

  • Een dof of mat gevoel in je hoofd
  • Moeite met concentreren
  • Vergeetachtigheid
  • Vermoeidheid

Drie belangrijke factoren bij het ontstaan van hersenmist zijn slaapgebrek, stress en te weinig beweging. In sommige gevallen kan hersenmist een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Als je vaak of langdurig last hebt van hersenmist is het daarom aan te raden om dit te bespreken met je huisarts.

Leefstijl aanpassingen

Hoewel er geen specifieke behandeling bestaat tegen hersenmist, is het om hersenmist te voorkomen en te verhelpen belangrijk om voldoende te slapen, de ontspanning op te zoeken en voldoende te bewegen. Als je normaal gesproken veel binnen zit kan een ommetje maken of een stukje fietsen je concentratie en gemoedstoestand een boost geven.

Om goed te kunnen slapen is een donkere slaapkamer met voldoende frisse lucht belangrijk. Gebruik ook ruim van te voren geen cafeïne en alcohol meer. Probeer daarnaast om de ontspanning wat meer op te zoeken. Wat voor jou werkt is natuurlijk heel persoonlijk, maar denk eens aan wandelen of hardlopen, mediteren, je lievelingsmuziek opzetten, een film kijken of een mooi boek lezen.

Let er daarnaast op dat je gedurende de dag voldoende drinkt. Zelfs milde uitdroging heeft al veel effect op het functioneren van de hersenen. Een volwassene heeft 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Naast alleen water kun je bijvoorbeeld ook (kruiden)thee drinken. Frisdrank met cafeïne en koffie kunnen bij overmatig gebruik een negatief effect hebben op hersenmist.

Voedingssupplementen

Aanpassingen in je leefstijl zijn het allerbelangrijkst ter voorkoming van hersenmist of om de symptomen tegen te gaan. Maar er zijn ook een aantal voedingssupplementen die je mogelijk kunnen ondersteunen bij hersenmist.

Omega-3

Het is belangrijk om je hersenen gezond te houden. Wist je dat je hersenen voor meer dan de helft bestaan uit vet? Een groot gedeelte daarvan zijn omega-3 vetzuren. Het omega-3 vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en draagt bij aan het normaal functioneren van de hersenen. Je kunt omega-3 vetzuren vinden in vette vis, zoals haring of makreel, maar ook in capsules met vis-, krill- of algenolie.

B-vitamines

De B-vitamines zijn betrokken bij de energieproductie van het lichaam. Ze kunnen helpen bij futloosheid en vermoeidheid. Ook zijn B-vitamines goed voor de gemoedstoestand en het concentratievermogen. Je kunt ze halen uit volkoren granen, groene groenten, aardappelen en vlees- en zuivelproducten. Ook zijn er vitamine B-complexen verkrijgbaar waar alle B-vitamines inzitten.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba staat bekend om zijn werking op het geheugen en concentratievermogen. Het wordt van oudsher in de Chinese geneeskunde gebruikt vanwege de gunstige gezondheidseffecten. Als je dus wat ondersteuning voor je concentratie en het onthouden van dingen kunt gebruiken, zou dit kruid je kunnen helpen.

Als je antistollingsmiddelen gebruikt kun je Ginkgo biloba beter niet gebruiken. Lees hier meer over gelijktijdig gebruik van medicijnen en supplementen.

Ginseng

Ook Ginseng staat bekend vanwege zijn positieve effect op het geheugen en de concentratie. Daarnaast geeft het meer energie en helpt het bij vermoeidheid. Als je op beide vlakken ondersteuning kunt gebruiken zou Ginseng je dus mogelijk kunnen helpen.

Ginseng kun je beter niet gebruiken als je antistollingsmiddelen gebruikt. Lees hier meer over gelijktijdig gebruik van medicijnen en supplementen.