Nieuws - 15 juni 2022

Hersenmist? Dit kun je doen!

Als je het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij bent, moeite hebt met concentreren en dingen snel weer bent vergeten dan wordt dat ook wel eens hersenmist genoemd. Bij hersenmist voel je je alsof je in de ‘zombiemodus’ staat. Het voorkomen van dit gevoel gaat samen met je leefstijl, maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen die je kunnen helpen. In dit artikel geven we je een aantal tips wat je bij hersenmist kan doen.

Slaap, ontspanning en bewegen

Drie belangrijke factoren bij het ontstaan van hersenmist zijn slaapgebrek, stress en te weinig beweging. Om hersenmist te voorkomen en te verhelpen is het dus belangrijk om voldoende te slapen, de ontspanning op te zoeken en voldoende te bewegen. Als je normaal gesproken veel binnen zit dan kan een ommetje maken of een stukje fietsen je concentratie en gemoedstoestand een boost geven.

Om goed te kunnen slapen is een donkere slaapkamer met voldoende frisse lucht belangrijk. Gebruik ook ruim van te voren geen cafeïne en alcohol meer. Probeer daarnaast om de ontspanning wat meer op te zoeken. Wat voor jou werkt is natuurlijk heel persoonlijk, maar denk eens aan wandelen of hardlopen, mediteren, je lievelingsmuziek opzetten, een film kijken of een mooi boek lezen.

Omega-3 is goed voor de hersenen

Het is belangrijk om je hersenen gezond te houden. Wist je dat je hersenen voor meer dan de helft bestaan uit vet? Een groot gedeelte daarvan zijn omega-3 vetzuren. Het omega-3 vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en draagt bij aan het normaal functioneren van de hersenen. Je kunt omega-3 vetzuren vinden in vette vis, zoals haring of makreel, maar ook in capsules met vis-, krill- of algenolie.

B-vitamines voor energie en concentratie

De B-vitamines zijn betrokken bij de energieproductie van het lichaam. Ze kunnen helpen bij futloosheid en vermoeidheid. Ook zijn B-vitamines goed voor de gemoedstoestand en het concentratievermogen. Je kunt ze halen uit volkoren granen, groene groenten, aardappelen en vlees- en zuivelproducten. Ook zijn er vitamine B-complexen verkrijgbaar waar alle B-vitamines inzitten.

Ginkgo biloba en ginseng voor het geheugen

Ginkgo biloba en ginseng zijn kruiden die bekend staan om hun werking op het geheugen en concentratievermogen. Ze worden van oudsher in de Chinese geneeskunde gebruikt vanwege de gunstige gezondheidseffecten. Als je dus wat ondersteuning voor je concentratie en het onthouden van dingen kunt gebruiken, zouden deze kruiden je kunnen helpen.

Als je antistollingsmiddelen gebruikt kun je deze kruiden beter niet gebruiken. Lees hier meer over gelijktijdig gebruik van medicijnen en supplementen.