Nieuws - 15 oktober 2020

Herfst: extra aandacht voor je weerstand

In de herfst kunnen we wel wat extra vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen gebruiken om gezond en wel het najaar en de winter in te gaan. Het is niet voor niets dat miljoenen Nederlanders vanaf oktober de griepprik kunnen halen. Vooral voor ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen van belang. Daarnaast is werken aan een goede weerstand in deze periode belangrijk.

De aandacht in de media voor je gezondheid en een gezonde leefstijl is groot. Steeds vaker komt de rol van vitamines en mineralen aan bod. Door wetenschappelijke onderzoeken weten we al jaren welke voedingsstoffen jouw immuunsysteem helpen en bijdragen aan een goede weerstand. Vitamine C en D zijn de bekendste. In een eerder artikel schreven we al eens: Vitamine D of griepprik?

Vitamine D is een zonvitamine

De meeste mensen weten wel dat vitamine D door je huid onder invloed van zonlicht wordt aangemaakt. In de herfst- en winter zie je vaak amper zon en maakt je lichaam weinig vitamine D aan. Hierdoor kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Mensen met een donkere huidskleur maken minder goed vitamine D aan. Ook als je ouder wordt lukt het minder goed. De Gezondheidsraad adviseert dan om het hele jaar door extra vitamine D te nemen. Wil je weten hoeveel vitamine D jij per dag nodig hebt?

Vitamine C is verreweg de bekendste vitamine

De afgelopen 70 jaar is veel onderzoek gedaan naar vitamine C en verkoudheid. De stof heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en activeert de natuurlijke energie in je lichaam. Het is een zogenaamde ’antioxidant’ en beschermt gezonde cellen in het lichaam tegen ongunstige vrije radicalen. Vitamine C is ook gunstig voor de weerstand tijdens en na fysieke inspanning.

Wat helpt nog meer voor je weerstand?

Dit is het rijtje: Vitamine A, Vitamine B6, Vitamine B11 (foliumzuur), Vitamine B12, Koper, Seleen, IJzer en Zink. Samen met vitamine C en D is dit de ‘Top 10 voor de weerstand’. Zorg dat je daar voldoende van binnenkrijgt. Via de bovenstaande linkjes van de desbetreffende vitamines of mineralen lees je wat het voor jou doet, hoeveel je dagelijks mag nemen en in welke voeding het zit. Ook zijn er aanwijzingen dat bepaalde kruiden je immuunsysteem kunnen ondersteunen, zoals Echinacea.

Een multivitamine voor de weerstand

Een gezonde leefstijl is belangrijk om goed in je vel te zitten. Voldoende bewegen, slapen, ontspannen en gezond eten dragen ertoe bij. Een goede weerstand is ook een onderdeel en kan je lichaam extra bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf. Naast gezonde en gevarieerde voeding kun je als aanvulling bijvoorbeeld een multivitamine voor je weerstand nemen. Daar zitten meerdere vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen in. Of je kunt kijken welke losse vitamines, bijvoorbeeld aan vitamine D of vitamine C, aansluiten bij jouw behoeftes.