Nieuws - 15 maart 2022

Heb jij een vitamine D supplement nodig?

Het zonnetje laat zich de laatste weken weer wat meer zien en dat is natuurlijk super fijn. Zo aan het eind van de wintermaanden is ons vitamine D peil namelijk vaak laag. Ons lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Maar dat lukt niet bij iedereen, daarom geldt ook voor bepaalde groepen in Nederland een vitamine D suppletieadvies. En dat is logisch want vitamine D ondersteunt niet alleen je weerstand, het draagt ook bij aan sterke botten & tanden en aan een goed humeur.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

De Gezondheidsraad adviseert een inname van 10 microgram vitamine D per dag voor volwassen. Voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar is dit 20 microgram per dag. Deze inname is de norm voor je totale vitamine D uit zonlicht en voeding. Naast dat je lichaam namelijk zelf vitamine D aanmaakt onder invloed van zonlicht zit het ook in bepaalde voeding zoals vette vis, vlees en eieren. In Nederland wordt vitamine D ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bakboters. In 100 gram makreel zit bijvoorbeeld 8,2 gram vitamine D. Omdat niet iedereen deze hoeveelheden haalt, zeker niet als de zon zich weinig laat zien, als je een donkere huidskleur hebt, gesluierd bent of weinig buitenkomt, geldt er in Nederland voor bepaalde groepen een suppletieadvies voor vitamine D.

Hoe herken je een vitamine D-tekort?

Bij een vitamine D-tekort kan je vermoeidheid ervaren of last hebben van je spieren en/of gewrichten. Het kan van invloed zijn op je weerstand en ook als je wat neerslachtig bent, kan dit een signaal zijn van een vitamine D-tekort.

Heb jij een vitamine D supplement nodig?

We ontwikkelden een handige vitamine D test waarin je zelf kan checken of suppletie nuttig is voor jou. Aan de hand van een paar korte vragen, geven we je meteen het advies.

Test je kennis

Wil jij testen of jij alles weet over Vitamine D? Doe dan onze vitamine D quiz.

Tip: je vindt alle antwoorden op onze website.