Nieuws - 17 mei 2022

Wanneer heb je een vitamine B12 supplement nodig?

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine die een rol speelt bij de aanmaak van cellen en weefsels, belangrijk is voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem ondersteunt. Wanneer je niet voldoende vitamine B12 binnenkrijgt of kan opnemen uit de voeding loop je risico op een vitamine B12 tekort. In dit artikel vertellen we voor welke groepen mensen het nuttig kan zijn om extra vitamine B12 in te nemen.

Bij het ouder worden

Voor de opname van vitamine B12 is een stofje uit het maagzuur, intrinsieke factor, nodig. Deze stof bindt aan de vitamine B12, waarna het in de darmen opgenomen kan worden. Bij het ouder worden neemt de productie van maagzuur en intrinsieke factor af. Hierdoor wordt vitamine B12 minder goed opgenomen.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid voedingsstoffen in je lichaam. Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, zijn medicijnen tegen maagzuur. Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder vitamine B12 kan opnemen. Als je de protonpompremmers maanden of jaren gebruikt, dan kun je een tekort aan vitamine B12 krijgen.

Voor metformine, een medicijn bij diabetes, geldt hetzelfde. Een bijwerking van metformine is dat je lichaam minder vitamine B12 kan opnemen. Vooral als je al jaren metformine gebruikt, dan kun je een tekort aan vitamine B12 krijgen.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.

Vegetarisch eetpatroon

Vitamine B12 komt hoofdzakelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Mensen die weinig of geen producten van dierlijke afkomst gebruiken, kunnen te weinig vitamine B12 binnenkrijgen. Voor vegetariƫrs en veganisten is het daarom belangrijk om een vitamine B12 supplement te gebruiken.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding heeft het lichaam een grotere behoefte aan vitamine B12. Extra vitamine B12 tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan daarom nuttig zijn.  

Maagverkleining

Als je een maagverkleining of een gastric bypass hebt gehad dan maak je minder maagzuur en intrinsieke factor aan. Hierdoor kan je minder goed vitamine B12 opnemen. Daarnaast is er bij een gastric bypass ook een stuk van de darm verwijderd. Door de kortere darm wordt er ook minder vitamine B12 opgenomen.

Bespreek altijd met je arts welke voedingssupplementen je het beste kunt nemen na een maagverkleining. Dagelijks een multivitamine is een vaak voorkomend advies, maar soms is het nodig om bepaalde hoog gedoseerde vitamines te gebruiken. Ook zijn er speciale multivitamines voor gastric bypass verkrijgbaar. Zo kun je voorkomen dat je vitamine- en mineralentekorten krijgt en bijbehorende klachten.

Maag- en darmaandoeningen

Om voldoende vitamine B12 uit voeding op te kunnen nemen zijn goed functionerende maag en darmen belangrijk. Wanneer jouw maag of darmen niet goed functioneren door een aandoening of wanneer je een stuk darm mist kan het zijn dat je minder goed vitamine B12 opneemt. Bij maag- en darmaandoeningen kan het daarom nuttig zijn om extra vitamine B12 te nemen.