Nieuws - 5 januari 2021

Goede voornemens – gezonder eten!

Doe jij aan goede voornemens? Of helemaal niet? Veel mensen starten het nieuwe jaar vaak met het goede voornemen om gezonder te gaan eten. Bijvoorbeeld door meer groente en fruit te eten, meer vis en minder vlees. Maar hoe pak je dit aan? 

Meer groente en fruit

In groente en fruit zitten veel vitamines, mineralen, vezels en andere stoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Veel Nederlanders eten vaak onvoldoende groente en fruit. Recent bleek uit een rapport van het RIVM dat maar 5% procent van de Nederlanders voldoende groente eet. Tijd om hier iets aan te doen! Eet tussendoor maar één of geen koekje en pak daarnaast een lekker stukje fruit of snijd een paprika in stukjes. Ook kun je groente in je ontbijt of lunch verwerken, bijvoorbeeld door een smoothie te maken of een salade voor de lunch te eten. Neem kleine stapjes om geleidelijk aan een nieuw eetpatroon te wennen.

Als je merkt dat je dagelijks onvoldoende fruit of groente eet of als je veel sport, dan kun je als aanvulling bijvoorbeeld een multivitamine of magnesium nemen.

Wist je dat de gele kiwi de meeste vitamine C bevat als fruitsoort?

Vaker vegetarisch

Minder (rood) vlees eten is niet alleen gezonder, maar ook beter voor het milieu. Twee vliegen in één klap dus. Wanneer je minder vlees gaat eten, vervang dit dan door bijvoorbeeld peulvruchten (tofu of tempeh zijn bekende sojaproducten), ei of noten en zaden. Let erop dat je vervanging voor vlees voldoende eiwitten, ijzer en de vitamines B1 en B12 bevat. Eventueel kun je een vegetarisch dieet aanvullen met een voedingssupplement.

Vis met omega-3 vetzuren

De Gezondheidsraad adviseert ons één keer per week vette vis te eten. Lukt jou dit? De vetzuren in vis zijn onder andere belangrijk voor onze hersenen en de gezondheid van ons hart. Meer weten over wat omega-3 doet voor je gezondheid? Lees verder.