Nieuws - 4 maart 2021

Gezondheidsraad past huidige vitamine D advies niet aan

De Nederlandse Gezondheidsraad vindt dat er, kijkend naar de coronapandemie, onvoldoende bewijs is om met een advies voor het slikken van vitamine D voor de hele bevolking te komen.

Voor kwetsbare groepen geldt al het advies om dagelijks een vitamine D supplement te nemen, maar dit wordt nog niet voldoende opgevolgd. Hier is veel winst voor onze gezondheid te behalen! Geldt dit advies ook voor jou?

Wat is er aan de hand?

Het afgelopen jaar is vitamine D veel in het nieuws. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat mensen die een lage vitamine D waarde in hun bloed hebben, mogelijk een grotere kans hebben om ziek te worden van het coronavirus. Veel wetenschappers vinden daarom dat vitamine D supplementen aan de hele bevolking moet worden aangeraden en niet alleen aan beperkte groepen.

De Gezondheidsraad vindt het hiervoor nog te vroeg, maar benadrukt wel dat het voor iedereen belangrijk is om dagelijks voldoende vitamine D binnen te krijgen, via zonlicht, de voeding of een supplement.

Op dit moment geldt er een advies voor een voedingssupplementen met vitamine D voor de volgende groepen:

LeeftijdDosering supplement (microgram/dag)
Kinderen 
0-3 jaar10
Mannen 
4-69 jaar: weinig buiten overdag of donkere huidskleur10
70 jaar en ouder20
Vrouwen 
4-49 jaar: weinig buiten overdag, gesluierd of donkere huidskleur10
50-70 jaar10
70 jaar en ouder20
Zwanger10

Bovenstaande adviezen worden volgens de Gezondheidsraad nog te weinig opgevolgd. Vooral nu mensen weinig buiten komen, zijn er zorgen over vitamine D tekorten.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is belangrijk om je weerstand op peil te houden en om spierkracht te behouden. Ook speelt het een rol bij de opname van calcium uit de voeding, wat belangrijk is voor de botten.

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Aangezien de zon in de wintermaanden in Nederland onvoldoende kracht heeft voor de aanmaak van vitamine D, hebben veel mensen na de winter een te lage waarde in hun bloed, omdat hun voorraad van de zomer dan op is. Een supplement kan dan nuttig zijn. 

Kan het slikken van extra vitamine D kwaad?

Nee, dit kan geen kwaad zolang je je houdt aan de veilige inname. De meeste voedingssupplementen bevatten doseringen van 10 of 20 microgram vitamine D. Maar ook hogere doseringen komen voor. Bij mensen met een lage normale waarde, kan een inname van boven de 20 microgram per dag nuttig zijn om weer een optimale hoeveelheid vitamine D in het lichaam te bereiken. Hoeveelheden van boven de aanbevolen 10 of 20 microgram zijn veilig en kunnen geen kwaad. In Nederland kennen we een maximum van 75 microgram per dag in voedingssupplementen.

Veel binnen door de lockdown

De Gezondheidsraad vindt het niet nodig iedereen in Nederland extra vitamine D aan te raden, maar maakt zich wel zorgen om mensen die nu veel binnen zitten vanwege de lockdown. Geldt dit ook voor jou? Dan luidt het advies dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken, met een voedingssupplement.

Bron: Advies Gezondheidsraad 3 maart 2021