Nieuws - 13 december 2021

Gezond houden van hart en bloedvaten

Het is belangrijk om je hart en bloedvaten vitaal te houden. Je hart wordt niet voor niets de motor van je lijf genoemd. Het pompt zuurstof en voedingsstoffen via je bloedvaten naar je lichaamscellen die het nodig hebben. Gezonde voeding, voldoende bewegen en niet roken dragen bij aan een gezond hart. Omega-3 vetzuren staan bekend om het positieve gezondheidseffect op je hart en bloedvaten. Ook voedingsstoffen als foliumzuur, antioxidanten, mineralen, rode gist rijst en vitamine K worden in verband gebracht met je hart en bloedvaten.

Foliumzuur (vitamine B11)

Foliumzuur helpt de hoeveelheid homocysteïne in het lichaam te verlagen, wat goed is voor je hart bloedvaten. Homocysteïne is een niet-essentieel aminozuur, een verhoogd homocysteïne gehalte is niet goed voor de gezondheid van je hart en vaten. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen is 300 microgram foliumzuur per dag. In specifieke gevallen, bijvoorbeeld als je zwanger bent, kan een hogere dosering gewenst zijn voor de conditie van je hart- en bloedvaten.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn gunstig voor hart en bloedvaten. Mocht je niet één keer per week (vette) vis eten, dan kun je visolie, algenolie of krillolie capsules nemen om je inname van omega-3 vetzuren te verhogen.

Antioxidanten

Antioxidanten, zoals bètacaroteen, vitamine C en E en flavonoïden dragen bij aan je gezondheid. Ze vangen vrije radicalen weg die mogelijk slecht kunnen zijn voor je hart en bloedvaten. Antioxidanten komen ook voor in voeding, zoals fruit en groente. Mocht je onvoldoende binnenkrijgen, dan kun je voedingssupplementen kiezen met één of meerdere antioxidanten.

Mineralen bij bloeddrukverlagers

Een goede bloeddruk is belangrijk voor het gezond houden van je hart en bloedvaten. Als je bloeddrukverlagers of plastabletten gebruikt, kun je extra mineralen nodig hebben, zoals natrium, kalium, magnesium en zink. Het is wel aan te raden om het gebruik van extra mineralen met je behandelend arts te overleggen. Bekijk hier meer over gebruik van het plastablet.

Rode gist rijst

Monacoline K uit rode gist rijst is goed voor je cholesterolgehalte. Een supplement kan het ongunstige LDL-cholesterol verlagen en tegelijkertijd het gunstige HDL-cholesterol in je bloed verhogen. Een laag cholesterolgehalte verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Als je rode gist rijst wilt nemen, overleg het gebruik met je arts als je al cholesterolverlagende medicatie, zoals statines, gebruikt.

Vitamine K

Je lichaam heeft vitamine K nodig voor de bloedstolling en stevige botten. Maar er zijn aanwijzingen dat vitamine K ook gunstig is voor je hart en bloedvaten. Vooral bij het soepel houden van de bloedvaten en daarmee speelt het een rol voor je hart. Uit diverse onderzoeken is zelfs gebleken dat vitamine K mogelijk een positieve rol speelt bij de preventie van hart- en vaatziekten. Wil je hier meer over weten?