Nieuws - 3 januari 2022

Gezond afvallen met de juiste voeding en supplementen

Veel mensen, helemaal aan het begin van het jaar, zoeken naar een manier om gewicht te verliezen. Gezonde voeding, met voldoende voedingsstoffen, is dan belangrijk. Ook is het goed om meer te bewegen en je bewuster te zijn van je algehele leefstijl. Dit omvat bijvoorbeeld ook alcoholgebruik, roken, stress en nachtrust.

Een streng dieet?

Het is soms moeilijk om afvallen vol te houden. Verantwoord afvallen doe je niet door een paar dagen minder te eten en een zeer streng dieet is vaak gedoemd te mislukken. Onze tip, probeer langzaam af te vallen. De kans is dan groter dat het lukt, omdat je lichaam zich beter aan kan passen. Voer een aantal kleine veranderingen door in je dieet en pas dit elke keer wat verder aan.

Let vooral op je totale dagelijkse energie-inname in de vorm van calorieën en probeer deze met kleine stappen te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor magere melk in plaats van volle melk, of groente in plaats van een koekje als tussendoortje. Naast het verlagen van je energie-inname is het ook belangrijk meer te bewegen, zodat je meer calorieën verbrandt.

Helpen voedingssupplementen bij het afvallen?

Er zijn verschillende voedingssupplementen beschikbaar voor mensen die aan de lijn doen. Van ingrediënten als groene thee, CLA en chroom zijn aanwijzingen dat deze de vetverbranding verhogen of het hongergevoel kunnen verminderen.

Voedingssupplementen met deze stoffen zijn in te zetten als onderdeel van een programma om af te vallen. Maar het zijn geen wondermiddelen. Supplementen kun je gebruiken als aanvulling op de voeding. Voor het beste resultaat is het aan te raden supplementen te combineren met meer lichaamsbeweging én een gezonde voeding met wat minder calorieën.

Groene thee en vetstofwisseling

Groene thee bevat van nature veel polyfenolen. De belangrijkste polyfenolen zijn catechinen. Enkele gezondheidsvoordelen van catechinen zijn dat ze je helpen op gewicht te blijven en de vetstofwisseling ondersteunen. Groene thee supplementen kunnen hierdoor helpen bij het afvallen.

CLA

CLA, Conjugated Linoleic Acid, komt van nature voor in onze voeding, vooral in zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Ook is het aanwezig in moedermelk. Er zijn aanwijzingen dat CLA een rol speelt in het verminderen van vetmassa van je lichaam.

Chroom

Het mineraal chroom, ook wel chromium genoemd, helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden. Het speelt namelijk een rol bij de werking van het hormoon insuline en daarmee bij het reguleren van je bloedsuikergehalte. Chroom draagt ook bij aan het energiemetabolisme in het lichaam van bijvoorbeeld koolhydraten en vetten. Er zijn ook aanwijzingen dat chroom het hongergevoel kan verminderen.

Chroom zit in kleine hoeveelheden in volkoren producten, groenten, fruit, vlees en lever. Daarnaast wordt het als voedingssupplement verkocht, voor een bijdrage aan een normale bloedsuikerspiegel.

Multivitamine

Als je aan de lijn doet is het mogelijk dat je minder vitamines en mineralen binnenkrijgt dan voorheen. Een gevarieerde voeding is erg belangrijk. Een multivitamine kan als aanvulling worden gebruikt, om alle benodigde voedingsstoffen toch binnen te krijgen.