Nieuws - 28 maart 2019

Gebruikt u tamoxifen, wees voorzichtig met kurkuma

Het kruid Kurkuma

Vrouwen die voor borstkanker worden behandeld kunnen beter voorzichtig zijn met het gebruik van voedingssupplementen met kurkuma. Uit een onderzoek van Erasmus MC Rotterdam blijkt dat kurkuma de werking van het antiborstkankermedicijn tamoxifen nadelig kan beïnvloeden. Door de combinatie van kurkuma en tamoxifen kan de werking van het medicijn verslechteren. Het betreft op dit moment slechts één onderzoek naar deze wisselwerking.

Het onderzoek

Aan het onderzoek namen zestien vrouwen deel met borstkanker, die tenminste vier weken tamoxifen gebruikten. Kurkuma verminderde de beschikbaarheid van het geneesmiddel in het bloed met gemiddeld 7,7%. Wanneer de vrouwen kurkuma met piperine (peper) slikte verminderde de beschikbaarheid met gemiddeld 12,4%. Bij de meerderheid van de zestien vrouwen bleven de bloedwaarden van de werkzame stof wel boven de grens van werkzaamheid.

Wees je er van bewust dat er interacties op kunnen treden tussen medicijnen en sommige kruidensupplementen. Twijfel je over gelijktijdig gebruik? Neem dan altijd contact op met je apotheker of huisarts.

Bron: Hussaarts KGAM et al.: Impact of Curcumin (with or without Piperine) on the Pharmacokinetics of Tamoxifen; Cancers 11(3) pii: E403, 2019.