Nieuws - 29 augustus 2019

Gebruik je slaapmiddelen of antidepressiva? Let op met tryptofaan

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen kunnen sommige medicijnen sterker of minder werken, of zelfs níet meer werken. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het gebruik van tryptofaan niet goed samen gaat met het gebruik van slaapmiddelen of antidepressiva.

Waarom moet ik oppassen met tryptofaan?

Slaapmiddelen zijn medicijnen die vooral bij slapeloosheid worden gebruikt. Voorbeelden van slaapmiddelen zijn temazepam, midazolam en zopiclon. Antidepressiva zijn medicijnen die bij angst en depressie worden gebruikt. Voorbeelden van antidepressiva zijn citalopram, paroxetine, mirtazapine en venlafaxine. Tryptofaan werkt kalmerend. Tryptofaan samen met slaapmiddelen kan het versuffende effect van slaapmiddelen versterken. Als je tryptofaan samen met antidepressiva gebruikt kun je last krijgen van rusteloosheid, misselijkheid en minder concentratie.

Wat moet ik doen?

Laat je arts en apotheker weten dat je tryptofaan gebruikt. Gebruik geen tryptofaan als je een slaapmiddel of antidepressivum gebruikt of als de arts je dit wil voorschrijven.

Meer weten over het tegelijk gebruiken van andere medicijnen en voedingssupplementen? ⇓