Nieuws - 18 februari 2021

Foliumzuur belangrijk supplement bij zwangerschap

Voor de gezondheid van je kindje is het erg belangrijk om foliumzuur, ofwel vitamine B11, te nemen zodra je zwanger wilt worden. Tijdens de eerste acht weken van je zwangerschap moet je deze vitamine ook nemen. Foliumzuur is tijdens de vroege ontwikkeling van je ongeboren baby van belang. Door voldoende inname neemt de kans op een open ruggetje, hazenlip en een gespleten gehemelte af. Daarbij vermindert het risico op een vroeggeboorte. Op tijd mee beginnen en niet vergeten dus!

Hoeveel foliumzuur en hoelang?

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen om minimaal 4 weken voor tot 8 weken na de bevruchting 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. Dit advies geldt ongeacht je inname ervan uit voeding. Voedingssupplementen met foliumzuur zijn nodig om deze hoeveelheid binnen te krijgen. Het extra foliumzuur is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby en draagt bij tot de groei van de foetus. Daarom moet je vooral voordat je zwanger wordt én in het beginstadium van je zwangerschap zorgen dat je voldoende van deze voedingsstof binnenkrijgt.

Wanneer start je ermee?

Een goed moment om te starten met foliumzuur is wanneer je wilt gaan proberen om zwanger te worden. Je slikt de foliumzuur supplementen door tot de achtste week van de zwangerschap. In deze periode is een laag niveau van je foliumzuur (folaat) een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten, waardoor bij de baby een open ruggetje kan ontstaan. Langer dan de achtste week doorgaan kan ook, want deze vitamine is niet schadelijk voor jou of de baby. Tijdens het geven van borstvoeding is er een verhoogde behoefte aan foliumzuur en is extra foliumzuur ook aan te raden

Vrouwen slikken te weinig foliumzuur rondom zwangerschap

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft pas nog een literatuurstudie gedaan naar de stand van zaken met betrekking tot het foliumzuuradvies van de Gezondheidsraad. De Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) liet zien dat ongeveer een kwart tot één derde van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd onvoldoende foliumzuur binnenkrijgt via de dagelijkse voeding en suppletie. Uit een studie uit 2009 bleek dat minder dan 40 procent van de vrouwen met een lager opleidingsniveau foliumzuur slikte tijdens de aanbevolen periode.

Het RIVM onderzocht of ze op de goede weg zitten met het advies en de voorlichting en of eventuele verbeteringen in de toekomst nodig zijn. De conclusie is dat er meer en actuele informatie nodig is over het gebruik van het foliumzuursupplementen rondom de zwangerschap. Het is fijn dat de overheid dit in de gaten houdt, want het is erg belangrijk dat zoveel mogelijk vrouwen die zwanger willen worden op de hoogte zijn van de noodzaak van het slikken van foliumzuur.

Hoe meer bekend, hoe beter!

Het kan geen kwaad om het verhaal over foliumzuur nemen tijdens je zwangerschap te delen met familieleden, kennissen of vriendinnen, die zwanger willen worden. Zo help je mee om de kans op aangeboren afwijkingen bij baby’s te verminderen.