Nieuws - 9 september 2019

Fit de winter door

Het is september en de ‘r’ zit weer in de maand. In de vorige eeuw was dat het startsein voor elke dag een lepeltje levertraan. Dagelijks stond de fles met de vitaminerijke olie, afkomstig uit de lever van kabeljauw en schelvis, op tafel om fit de wintermaanden door te komen. Hoe bereiden we ons tegenwoordig fysiek en mentaal voor op een pittige herfst? Wat kan je doen om griep en verkoudheid buiten de deur te houden? En hoe kun je werken aan een goede weerstand en een goed werkend immuunsysteem?

Afgelopen seizoen kregen veel minder mensen griep

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) toont elk jaar met cijfers aan wat de belangrijkste infectieziekten zijnⁱ. In het winterseizoen 2018-2019 viel op dat het aantal mensen met griep gehalveerd was ten opzicht van het jaar ervoor. Doordat een hevige epidemie uitbleef daalde het aantal van 900.000 naar 400.000. Gaat het ons weer keer lukken om onder de cijfers van vorig jaar te duiken?

Zorgen voor een goede weerstand

Gezond eten, lekker bewegen, een frisse neus halen, goed slapen en stress vermijden, zijn allemaal belangrijk voor je weerstand. Je immuunsysteem speelt daarbij een belangrijke rol en heeft vitamines nodig om te goed te kunnen werken, zoals vitamine A, B6, C, D en E en mineralen als ijzer, selenium en zink. Als aanvulling op de voeding worden supplementen met probiotica of echinacea veel gebruikt om je weerstand te verhogen.

Vitamine C heeft positieve invloed op immuunsysteem

Dagelijks heb je 75 mg vitamine C nodig om onder meer je weerstand op peil te houden. Groente en fruit zijn de eerst aangewezen bron voor vitamine C. Aanvullend kun je een supplement met vitamine C gebruiken.

Een multivitamine heeft veel in zich

Een multi met vitamine A, C, D, E, B6 en de mineralen ijzer, selenium zorgt er voor dat je op een eenvoudige manier een heel scala aan vitamines en mineralen binnen krijgt.

Echinacea

Veel mensen nemen een supplement met echinacea in tijden dat hun weerstand ondersteuning kan gebruiken. Stoffen uit deze plant kunnen het immuunsysteem versterken.

Probiotica voor je darmen

Probiotica zijn goede bacteriën in yoghurtdrankjes en supplementen. Het helpt voor een goede balans in je darmflorabacteriën, wat weer goed is voor je immuunsysteem. Probiotica kunnen nuttig zijn voor je stoelgang, in stressvolle periodes, bij ongezonde voeding of bij antibiotica gebruik.

Vitamine D in de wintermaanden

Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteuning van het immuunsysteem. Het is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf onder invloed van zonlicht in de huid aanmaakt. Omdat de krachtige zon zich de komende tijd minder laat zien, is voor veel mensen een supplement met vitamine D een zinvol extraatje. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert zelfs bepaalde groepen extra vitamine D te nemen. In het onderstaand artikel kun je daar meer over lezen.

Hopelijk lukt het je met hulp van wat extra vitamines, mineralen en probiotica om de griepdans dit jaar te ontspringen.

Bron: RIVM