Nieuws - 20 augustus 2015

Extra vitamine D helpt vallen voorkomen bij ouderen

Een vitamine D-supplement kan een tekort bij ouderen tegengaan en ervoor zorgen dat ze minder vaak ten val komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wake Forest Baptist Medical Center waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society. Ouderen die nauwelijks meer buiten komen maken bij gebrek aan zonlicht meestal te weinig vitamine D aan en hebben vaak ook een slecht eetpatroon.

Een vitamine D-tekort kan tot zwakke spieren en een minder goed evenwichtsgevoel leiden, waardoor deze ouderen vaker vallen. In ongeveer 1 op de 10 gevallen veroorzaakt een val een ernstige blessure. Bovendien kan de angst om te vallen ervoor zorgen dat mensen minder actief en zelfstandig worden.Voor het onderzoek kregen 68 senioren van 65 tot 102 jaar een maand lang een placebo of een vitamine D-supplement bij hun aan huis geleverde maaltijden. Aan het begin en aan het eind van deze maand werd hun bloed getest. Ook werd genoteerd hoe vaak ze in het verleden gevallen waren. Daarnaast hielden de deelnemers tijdens de testperiode bij hoe vaak ze vielen.

Minder vallen

Bij aanvang van de studie bleek ruim de helft een vitamine D-tekort te hebben. Minder dan een kwart had een optimale hoeveelheid vitamine D in het bloed. Extra vitamine D zorgde er bij alle ouderen (op één na) voor dat hun tekort verdween. Op vijf na hadden ze na de testperiode allemaal een optimaal vitamine D-niveau in het bloed. Bovendien waren ze half zo vaak gevallen als de deelnemers die een placebo hadden gekregen.

Meer informatie over de aanbevelingen voor ouderen?

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/4108394/extra-vitamine-d-helpt-vallen-voorkomen-bij-ouderen