Nieuws - 12 maart 2018

Extra magnesium bij vitamine D supplement

Mensen met een laag magnesium gehalte zijn minder goed in staat vitamine D op te nemen in het lichaam. Dit concluderen onderzoekers van School of Dentistry van University of Rwanda College of Medicine & Health Sciences en Harvard University in hun gezamenlijke review. De studie toont aan dat bij een magnesiumtekort vitamine D wel in het lichaam wordt opgeslagen, maar inactief blijft. Magnesium blijkt de sleutel te zijn voor een bruikbare vorm van vitamine D voor het lichaam. Bij een te laag magnesium gehalte kan het lichaam vitamine D niet omzetten in haar biologische actieve vorm en kunnen er mogelijk tekorten ontstaan.

“Zonder magnesium is vitamine D veel minder nuttig”

Co-onderzoeker professor Mohammed Razzaque licht zijn bevindingen toe: “Voldoende magnesium inname of een magnesium supplement stelt mensen in staat om het risico op een vitamine D tekort te verlagen. Mensen nemen vitamine D supplementen, maar vragen zich niet af hoe vitamine D in het lichaam wordt omgezet. Zonder magnesium is vitamine D veel minder nuttig.” Magnesium is dus van groot belang bij activatie van vitamine D. Andersom is een goede vitamine D status ook van belang voor een betere opname van magnesium in het maag-darmstelstel.

Een bijdrage aan verbetering patiëntenzorg

Vervolgstudies moeten duidelijk maken hoe magnesium vitamine D tekorten kan voorkomen wat de benodigde dosering is. Deze uitkomsten kunnen volgens de professor in de toekomst bijdragen aan een verbetering van de patiëntenzorg. Magnesium zit onder andere in brood en graanproducten, donkergroene bladgroente, melk, melkproducten, vlees, noten en peulvruchten. Wanneer je gevarieerd eet krijg je er vaak voldoende van binnen. Toch komt het vaak genoeg voor dat mensen veel wit brood, weinig groente en zuivel consumeren. Een tekort aan magnesium ligt dan op de loer.