Nieuws - 28 januari 2021

Effecten van (kruiden)supplementen op de weerstand

Informatie bij actualiteit

De Keuringsdienst van Waarde besteedt aandacht aan voedingssupplementen voor de weerstand, vooral kijkend naar de effecten van kruidensupplementen op de gezondheid. Daar is soms onduidelijkheid over. Veel voorkomende vragen zijn: ‘Zijn de beweringen die op een verpakking worden genoemd juist?’ En ‘wat betekent een sterretje of een disclaimer op de verpakking?’.

In dit artikel geven we je meer informatie over de gezondheidseffecten van supplementen op de weerstand.

De werking van kruiden op de gezondheid

Planten en kruiden bevatten veel verschillende stoffen die een werking kunnen hebben in het lichaam. Deze werking op onze gezondheid is bekend, omdat de kruiden en planten vaak al eeuwenlang traditioneel worden gebruikt. Zo is Echinacea bijvoorbeeld bekend om de werking op ons immuunsysteem.

Is deze werking wetenschappelijk bewezen?

Er zijn vaak goede aanwijzingen dat een stof uit een kruid of plant een positief effect heeft in het lichaam. Soms weten we dat door eeuwenoud traditioneel gebruik en is de wetenschappelijke onderbouwing beperkt.

Voor kruiden moeten de gezondheidseffecten binnen Europa nog wetenschappelijk beoordeeld worden. De gezondheidsclaims staan voor nu ‘op pauze’, ook wel ‘on hold’ genoemd. Totdat het wetenschappelijke bewijs is beoordeeld mogen de beweringen op verpakkingen staan. Om jou als consument hierover te informeren staat er vaak een disclaimer op de verpakking van een kruidensupplement. Deze disclaimer zegt bijvoorbeeld: Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating. Het is niet bekend hoe lang deze fase gaat duren, maar dat kan best nog jaren zijn.

Wat zijn gezondheidsclaims eigenlijk?

Een gezondheidsclaim is een bewering over de eigenschap van een bepaalde voedingsstof in een levensmiddel. Van vitamine D is bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat het bijdraagt aan sterke botten. De Europese wetenschapsautoriteit (EFSA) beoordeelt per voedingsstof of er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor het noemen van een bepaald gezondheidseffect. De toegestane gezondheidsclaims komen na een procedure van goedkeuring door de Europese Commissie in wetgeving terecht en mogen vervolgens worden vermeld op of bij producten.

Kan ik een voedingssupplement nemen voor een betere weerstand?

Van veel vitamines en mineralen is bekend dat zij jouw weerstand kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld zink en vitamine D. Bekijk hier een overzicht.

Ook van sommige kruiden, zoals Echinacea, groene thee en spirulina is dit bekend. Probeer wat jou werkt, want iedereen is anders.

Voor een goede weerstand is het ook belangrijk voldoende te bewegen, zo min mogelijk stress te hebben, goed te slapen en gezond te eten. Voedingssupplementen zijn een aanvulling op jouw dagelijkse voeding.