Nieuws - 9 februari 2022

De veiligheid van probiotica in Nederland

Probiotica zijn bacteriën die een positief effect kunnen hebben in het menselijk lichaam. De meesten komen van nature voor in onze darmen. De goedaardige bacteriën helpen met een gezonde balans in onze darmflora. Die gezonde darmflora is belangrijk voor ons immuunsysteem, geestelijk welbevinden en kan onder andere ook een effect hebben op onze huid. Hoe veilig zijn probiotica?

Bericht in de media

Door onze moderne leefwijze, komen we minder in contact met bacteriën. Ook antibioticagebruik kan de balans van de darmflora verstoren. Probiotica kunnen dan nuttig zijn. Recent is in de media een bericht verschenen dat de bacterie E. Coli Nissle een onveilige stof produceert en in een probioticum voor kinderen zou worden toegepast.

In Nederlandse winkel geen probiotica producten met bacterie E. Coli Nissle

De brancheorganisatie NPN heeft, vorig jaar al, een inventarisatie naar bacteriesoorten in kinderproducten gedaan. Daarin is te zien dat de probiotica voor kinderen van de bij NPN aangesloten bedrijven geen E. Coli Nissle bevatten. Voor zover bij NPN bekend, zijn er in de Nederlandse winkels geen producten verkrijgbaar met deze bacterie.

Een grote leverancier van probiotische formuleringen aan diverse Nederlandse merken verklaart dat zij deze bacterie niet verwerkt, en ook geen andere bacteriestammen met de genetische kenmerken om dezelfde schadelijke stof te produceren.

Toets veiligheid

Bacteriën in probiotica supplementen zijn uitvoerig onderzocht op de afwezigheid van mogelijk negatieve effecten. Supplementen moeten in Nederland aan vele wettelijke veiligheidseisen voldoen voor ze op de markt mogen komen.