Nieuws - 5 november 2020

De Schijf van Vijf wordt nauwelijks nageleefd

Het RIVM heeft vorige week een onderzoek gepubliceerd waarin ze het Nederlandse voedingspatroon tussen 2012 en 2016 hebben vergeleken met de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. Uit dit recente onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders niet eten volgens de richtlijnen. Slechts 5% eet dagelijks voldoende groente en maar 12% eet voldoende fruit. Bij jongeren en jonge mannen liggen deze percentages nog lager. In veel van de aangeraden producten zitten belangrijke voedingstoffen die ons lichaam nodig heeft voor bijvoorbeeld de weerstand en gezonde hart- en bloedvaten.

Consumptie groente veel te laag

De totale consumptie van groenten voor 1-79-jarigen was gemiddeld 129 gram per dag. Voor de groenten die binnen de richtlijnen van de Schijf van Vijf passen is dat zelfs maar 114 gram per dag. De aanbeveling voor iedereen boven de 14 jaar is 250 gram groente per dag. Hier zit de meerderheid van de bevolking gemiddeld dus ver onder.

Het RIVM rekende uit dat maar 5% van de mensen tussen de 1 en 79 jaar de minimale hoeveelheid groente binnenkrijgt. Opvallend zijn de verschillen per leeftijd. Zo consumeren maar 0% van de jongeren en 1% van de jongvolwassenen voldoende groente.

Slechts 12% van de bevolking eet voldoende fruit

Met de fruitconsumptie is het niet veel beter gesteld. Het percentage van de totale bevolking dat minstens de minimale aanbevolen hoeveelheid uit de Schijf van Vijf, voor volwassenen 200 gram consumeerde, was 12%. Ook hier deden de jongeren en jongvolwassenen het niet goed, vooral de mannen. Zo consumeerde maar 6% van de jongens en 5% van de jonge mannen voldoende fruit.

Noten en peulvruchten minst geliefd

Van de 1-79-jarigen consumeerde slechts 2% de aanbevolen hoeveelheid noten, pitten en zaden passend binnen de criteria van de Schijf van Vijf. Dit percentage was wat hoger bij volwassenen vanaf 51 jaar; 3% van de mannen en 7% van de vrouwen.

De totale hoeveelheid geconsumeerde peulvruchten voor 1-79-jarigen was gemiddeld 5 gram per dag. De aanbeveling van de Gezondheidsraad is 19 gram per dag voor volwassenen. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine, en witte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten en kidneybonen. Ook daar eten de Nederlanders te weinig van.

Te weinig inname van voedingsstoffen?

Het RIVM benadrukt dat de resultaten niet kunnen worden gebruikt om te beoordelen of Nederlanders voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar we weten wel dat groente en fruit belangrijke bronnen zijn van vele vitamines en mineralen. Ook peulvruchten en noten bevatten veel van deze stoffen.

Wat is de Schijf van Vijf?

De Nederlandse Schijf van Vijf is een voorlichtingsmodel over voeding, welke via de kanalen van het Voedingscentrum wordt verspreid. De adviezen laten zien wat gezond eten inhoudt en welk voedingspatroon genoeg energie en voedingsstoffen levert om gezond te blijven. De adviezen zijn opgesteld door de Nederlandse Gezondheidsraad. Het is belangrijk om dagelijks voldoende gezonde voeding binnen te krijgen. Voedingssupplementen kunnen een mogelijke aanvulling zijn.

Bron: Schuurman, R. W. C., M. H. Beukers, and C. T. M. van Rossum. “Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf?: Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016.” (2020).