Nieuws - 5 mei 2021

De ingrediëntenlijst van een voedingssupplement

Op het etiket van een voedingssupplement vind je naast het gebruiksadvies en de aanbevolen dosering ook altijd een ingrediëntenlijst. Deze lijst beschrijft alle ingrediënten die het product bevat. Maar hoe is deze lijst precies opgebouwd en waar kun je op letten? Wij geven je de tips!

Op aflopende volgorde van gewicht

De ingrediënten die in een voedingssupplement zitten staan in de ingrediëntenlijst op aflopende volgorde van gewicht. Dit is een wettelijke verplichting, die geldt voor alle levensmiddelen, waaronder dus ook voedingssupplementen. Dit betekent dat het ingrediënt waar het meeste van in het supplement zit, als eerste vermeld wordt in de lijst. Meestal is dit één van de actieve ingrediënten, bijvoorbeeld een vitamine of visolie. Maar het kan ook zijn dat één van de hulpstoffen als eerste genoemd wordt.

Leuk feitje: Ingrediënten waar maar heel weinig (minder dan 2%) van in het eindproduct zit hoeven niet perse op aflopende volgorde van gewicht vermeld te worden.

Herkennen van additieven

Ook additieven (hulpstoffen) staan vermeld in de lijst met ingrediënten. Dit gebeurt altijd met de categorieaanduiding, de functie van het additief. Denk bijvoorbeeld aan kleurstof, emulgator of vulstof. Deze categorie wordt als eerste vermeld. Hierna volgt de naam van het additief of het E-nummer waarmee dit additief in Europa is goedgekeurd. Achter een categorieaanduiding kunnen ook meerdere additieven genoemd worden. Dit betekent dat er meerdere additieven voor die specifieke functie zijn gebruikt.

Allergenen

Allergenen, zoals schaaldieren of lactose, moeten door de fabrikant worden uitgelicht in de ingrediëntenlijst. Dit wordt vaak gedaan met een ander lettertype of bijvoorbeeld door het woord dik of schuin te drukken. Let hier op wanneer je allergisch bent voor een bepaalde stof. Vaak staan de allergenen ook nog los op het etiket vermeld, al is dit geen verplichting.

Actieve stoffen in het product

Ook de actieve stoffen in het supplement, de stoffen die een gezondheidseffect hebben in jouw lichaam, worden vermeld in de ingrediëntenlijst. Bij vitamines en mineralen wordt dit vaak gedaan met de specifieke verbindingsnaam. Bij kruiden vaak met de Latijnse naam en bij probiotica met de probiotische stam van de bacterie. Wanneer kruiden als extract zijn toegevoegd, kan je in de ingrediëntenlijst of de samenstellingstabel vaak meer informatie lezen over het soort extract. Bekijk ook onze pagina over kruidensupplementen.

Dagdosering

Wil je weten hoeveel er van een bepaalde stof in het supplement zit? Kijk dan in de samenstellingstabel. In deze tabel geeft de fabrikant weer hoeveel er van welke stof in zit, per dagelijkse dosering. Voor vitamines en mineralen wordt deze hoeveelheid ook weergegeven in RI%. Bekijk hier meer informatie over de Referentie Inname.