Nieuws - 19 januari 2014

Cranberrycapsules voor een sterke blaas

Cranberrycapsules verminderen het aantal blaasontstekingen bij kwetsbare ouderen in het verpleeghuis. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Dat cranberry’s helpen om een urineweginfectie te voorkomen is in feite al eeuwen bekend. “De Indianen wisten al van de werking van deze bessen”, vertelt Monique Caljouw, onderzoekster bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “In de bessen zitten deeltjes die hechting van bacteriën aan de blaaswand zouden voorkomen”, legt prof. Gussekloo uit.

Kwetsbare ouderen

Het resultaat van het innemen van cranberryproducten om urineweginfecties te voorkomen wordt nogal eens betwist. “Urineweginfecties komen vaak voor bij kwetsbare ouderen in het verpleeghuis. Bijna de helft van de bewoners heeft hier jaarlijks last van. Bovendien zijn de nadelige effecten in deze groep ernstiger”, zegt Gussekloo. In haar studie zijn ruim 900 deelnemende ouderen in twee groepen verdeeld: de ene groep kreeg een jaar lang dagelijks twee capsules met een cranberryconcentraat uit de gehele cranberry-bes, de andere groep een placebo (middel zonder werkzame stoffen).

Effectiviteit

De cranberrycapsules bleken in een kwart van de gevallen urineweginfecties te voorkomen. Dat was alleen het geval bij ouderen die bij het begin van de studie een hoog risico op urineweginfecties hadden. Helaas blijkt uit een kosteffectiviteitsstudie dat het meer kost om de capsules te verstrekken dan dat ze besparen op de kosten van infectiebehandeling.

Resistentiegevaar

Dat neemt niet weg dat Caljouw en Gussekloo cranberrycapsules een effectieve methode vinden om urineweginfecties te voorkomen bij ouderen in het verpleeghuis. Andere preventiemethoden zijn minder geschikt. Het toedienen van een lage dosering antibiotica ter preventie van blaasontsteking levert resistentiegevaar op. Vitamine C blijkt niet te werken en cranberrysap heeft nadelen. Dit heeft een bittere smaak en kan maagklachten geven – daarom lukt het oudere patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas – de benodigde hoeveelheid – te drinken. “Cranberrycapsules zijn daarom geschikter”, meent Caljouw.

Nieuwsbericht LUMC

Effectiveness of Cranberry Capsules to Prevent Urinary Tract Infections in Vulnerable Older Persons: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial in Long-Term Care Facilities. Caljouw, van den Hout et al. Journal of the American Geriatric Society, Jan. 2014, Vol.62 Issue 1, p. 103-110.