Nieuws - 28 februari 2019

Co-enzym Q10 en seleen beschermen het hart

De Zweedse cardioloog Urban Alehagen heeft met zijn onderzoeksteam meer dan 12 jaar geleden aangetoond dat het dagelijks nemen van seleen en co-enzym Q10 supplementen goed is voor het hart. Uit het onderzoek, officieel bekend als de KiSel-10 studie, bleek dat deze voedingsstoffen sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten met meer dan 50% verlaagden. De onderzoekers waren destijds verrast door de resultaten en deden meer onderzoek.

In vier jaar tijd vonden elf aanvullende onderzoeken plaats en werden 50.000 bloedmonsters verwerkt. Ze ontdekten dat het hartbeschermende effect onder deelnemers na afloop van het onderzoek aanhield. In de groep die destijds vier jaar lang dagelijks 200 microgram seleen en 200 milligram co-enzym Q10 nam waren meer dan 40% minder sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten in vergelijking met de placebogroep. Het effect van de twee voedingsstoffen werd voor het KiSel-10 onderzoek gemeten bij 443 Zweedse gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 70 tot 88 jaar.

Meer positieve effecten ontdekt

Naast het verminderen van sterfte door hart- en vaatziekten zagen de onderzoekers bij de follow-up dat langdurige suppletie met seleen en co-enzym Q10 ook een positief effect heeft op de hartspierfunctie. Daarnaast verbeterden verschillende markers die werden gemeten met betrekking tot de hartgezondheid. De onderzoekers konden zien dat de voedingsstoffen seleen en co-enzym Q10 het hart in staat stellen om met makkelijker te pompen. Ook werd minder last van verdikking van de wand van de hartspier geconstateerd, een effect dat het hart kan schaden.

Bronnen van de studies

De KiSel-10 studie is gepubliceerd in het International Journal of Cardiology. De follow-up resultaten zijn gepubliceerd op PloS One.