Nieuws - 4 december 2023

CBG waarschuwt patiënten met hart-en vaatziekten die geneesmiddelen met omega-3 gebruiken

Patiënten met hart- en vaatziekten die medicijnen met omega-3-vetzuren gebruiken hebben een groter risico op een onregelmatige en snelle hartslag. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). We kunnen ons voorstellen dat deze berichtgeving mogelijk vragen bij je oproept over de veiligheid van supplementen met Omega-3. Daar geven we hier graag verduidelijking over.

Waarschuwing

De waarschuwing voor hartkloppingen van het CBG geldt alleen voor geneesmiddelen die gebruikt worden door mensen die hart- en vaatzieken hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij gebruik van medicijnen met hoge doseringen omega-3 vetzuren mensen met hart- en vaatziekten een kans hebben op het krijgen van hartkloppingen als bijwerking.  Het grootste risico op hartkloppingen werd gezien bij een dosering van 4 gram per dag. Dit geldt niet voor het gebruik van voedingssupplementen door gezonde personen.

Algenolie

Omega-3 Voedingssupplementen

In Nederland mogen voedingssupplementen omega-3 vetzuren bevatten en ze zijn vrij verkrijgbaar. Voedingssupplementen zijn bedoeld om de goede gezondheid te ondersteunen. Volgens De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn hoeveelheden tot 5 gram (5.000 milligram) omega-3 per dag veilig voor de algemene bevolking. In voedingssupplementen zijn de gebruikte doses doorgaans lager, tussen 350 en 1.500 mg. De aanbevolen dagelijkse dosering varieert voor specifieke doelgroepen. Klik hier voor meer informatie.

Omega-3 Geneesmiddelen

Geneesmiddelen worden voorgeschreven door een arts en zijn bedoeld om een te hoog cholesterolgehalte bij mensen met hart- en vaatziekten te behandelen. Medicijnen kunnen hoge doseringen omega-3 vetzuren bevatten. De dosering van deze medicijnen kan oplopen tot 4 g/dag, wat veel hoger is dan de meeste voedingssupplementen. Voor de medicijnen is een recept is vereist, en ze zijn alleen verkrijgbaar bij een apotheek.

Nut van Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat je ze met voeding binnen moet krijgen. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert voor volwassenen om 200 milligram EPA en DHA- vetzuren per dag binnen te krijgen. EPA en DHA zijn specifieke omega-3 vetzuren. Dit komt overeen met ongeveer één keer per week vette vis eten. In 100 gram Hollandse Nieuwe haring zit 1,1 gram aan omega-3 vetzuren. Veel Nederlanders halen de aanbevelingen van de Gezondheidsraad niet, omdat ze niet genoeg vis eten. Mogelijk zijn omega-3 voedingssupplementen een goed alternatief ter ondersteuning van de algehele gezondheid.

Advies

Het gebruik van omega-3 supplementen is in het algemeen veilig als je je houdt aan de gebruiksaanwijzing en aanbevolen dosering. Als je hartkloppingen ervaart en hoog gedoseerde omega-3 supplementen gebruikt, raadpleeg dan je (huis)arts voor passend advies.

Hoe gebruik je voedingssupplementen veilig

De Europese en Nederlandse wet stellen strenge eisen aan de veiligheid van voedingssupplementen. De voedingssupplementen die regulier in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn daarom veilig. Voor veilig gebruik is het belangrijk dat je je aan de aanbevolen dagelijkse dosering op het etiket houd. Het is belangrijk om voor gebruik het etiket van een voedingssupplement goed te lezen. Lees daarover hier meer.