Nieuws - 22 juni 2020

Buiten sporten vergt wat van je lichaam

Met dit mooie weer is het extra aantrekkelijk om lekker buiten te sporten. Denk er wel aan om je vooraf in te smeren met zonnebrandcrème en tussendoor voldoende te drinken. ’s Ochtends of ’s avonds is de zon wat minder fel en dat kan helpen om minder snel oververhit te raken. Daarnaast is het belangrijk om goed te eten voor en na het sporten. Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor je uithoudingsvermogen en je herstel?

Extra vitamines, mineralen en aminozuren nodig?

Naast een goede training en opbouw van intensiteit in je work-out is aandacht voor gezonde voeding belangrijk als je een grote prestatie van je lichaam vraagt. Als je regelmatig sport of topsporter bent is een aantal extra vitamines, mineralen en aminozuren welkom. Wat kan jou helpen bij het verhogen van je energie, versterken of herstellen van je spieren en het ondersteunen van je weerstand?

Multivitamine

Fanatieke sporters verbruiken meer vitamines en mineralen en verliezen door zweten ook mineralen. Voldoende gezonde voeding staat voorop, maar door jouw actieve leefstijl kan een aanvulling gewenst zijn om tekorten te voorkomen. In een multivitamine zitten verschillende vitamines en mineralen. Vitamine C draagt bijvoorbeeld bij aan het behoud van een goede weerstand tijdens en na je sportprestatie.

Vitamine B-complex

Tijdens het sporten heb je meer energie nodig. De meeste vitamines uit de B-familie maken energie uit koolhydraten vrij en hebben een belangrijke functie voor jou als sporter

Magnesium

Ben je vermoeid of voel je je spieren na het sporten? Vooral als duursporter is je behoefte aan magnesium groter. Tijdens langdurig fietsen, hardlopen of zwemmen verlies je veel mineralen via zweet en urine. Extra magnesium zorgt voor meer uithoudingsvermogen, spierkracht, maar ook voor spierontspanning na je inspanning.

Aminozuren

Je spieren worden tijdens je training behoorlijk belast en daardoor ontstaan als het ware scheurtjes in de spieren. Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en helpen je mogelijk om je spieren beter te laten herstellen na intensief sporten.

Creatine

Creatine helpt je om beter te presteren en stimuleert spiergroei bij explosieve krachtinspanningen. De nieren, lever en alvleesklier produceren dagelijks ongeveer 1 gram creatine uit de drie aminozuren: arginine, glycine en methionine. Daarnaast krijgen we creatine met de voeding binnen via vlees en vis. Er zijn ook voedingssupplementen met creatine beschikbaar.

Co-enzym Q10

De natuurlijke stof co-enzym Q10 is betrokken bij het vrijmaken van energie in je cellen en kan de energieproductie bevorderen. Het kan ook voor meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport zorgen. Daarbij is het een belangrijk antioxidant. Antioxidanten zijn voedingsstoffen die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Bij sport of zwaar lichamelijk werk worden meer vrije radicalen gevormd. Vitamine C, E, bètacaroteen, seleen, chroom, zink en bioactieve stoffen uit groente, fruit en supplementen zijn antioxidanten die beschermen tegen deze vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen cellen beschadigen.

Blijf gezond en fit

Geniet van het mooie weer, blijf actief en zorg goed voor jezelf. Met deze tips ga je vast een fitte zomer tegemoet.