Nieuws - 9 september 2021

Brandstof voor je brein

De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Kinderen en jongeren, jong en oud, zitten weer in de klas of in de collegezaal. Ook de ouders zijn weer aan de slag. Dit betekent dat iedereen zich weer volop moet concentreren. Goede voeding en voldoende beweging zijn hiervoor erg belangrijk. Maar welke voedingsmiddelen en voedingsstoffen kun je nu het beste eten om je brein zo optimaal mogelijk te laten werken?

Omega-3 vetzuren in vis

Een goede aanvoer van onverzadigde vetten is heel belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Je vindt deze vetten, specifiek omega-3 vetzuren, veel in vette vis, zoals zalm, makreel of haring. Maar ook in voedingssupplementen komen omega-3 vetzuren voor. Van deze vetzuren is gebleken dat ze bijdragen aan het functioneren van het brein en goed zijn voor de leerprestaties bij kinderen en jongvolwassenen. Kinderen met een hoger gehalte omega-3 vetzuren in hun bloed kunnen sneller informatie verwerken en zich beter concentreren. Lees meer.

Noten en zaden

Ook in noten en zaden zitten veel onverzadigde vetten die een positieve invloed hebben op het concentratievermogen. Daarnaast bevatten ze veel vitamine B1 en ijzer. Van vitamine B1 is bekend dat het bijdraagt aan een goed leervermogen en het geheugen. Van ijzer weten we dat het mineraal bijdraagt aan de concentratie.

Blauwe bessen

In blauwe bessen zitten veel antioxidanten, die vrije radicalen kunnen wegvangen. Dit maakt dat dit fruit erg goed is voor onze algemene gezondheid. Van bepaalde antioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine C, weten we dat ze ook bijdragen aan de concentratie. Een handje blauwe bessen ’s ochtends door de yoghurt is een goede start van de dag!

Spinazie

In spinazie zitten veel verschillende voedingstoffen die bijdragen aan een goede hersenfunctie. Denk hierbij aan ijzer, vitamine C en ook bepaalde B-vitamines. Van foliumzuur (vitamine B11) is bekend dat het je minder stressgevoelig maakt en daarnaast bijdraagt aan het concentratievermogen. Een belangrijke vitamine voor als je het druk hebt op school of op je werk.

Multivitamine

Mocht het je niet lukken elke dag voldoende van deze brainfoods te eten, dan kan je een multivitamine overwegen. In zo’n voedingssupplementen zitten verschillende vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan jouw gezondheid.