Nieuws - 12 september 2019

Botontkalking of kalium tekort door prednison

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Het komt voor dat een bepaald medicijn goed werkt, maar wel een tekort veroorzaakt aan sommige vitamines en/of mineralen. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat botontkalking een bijwerking is van gebruik van prednison of prednisolon, waardoor extra calcium en vitamine D nodig kan zijn. Een andere bijwerking is dat het lichaam minder kalium opneemt. Daardoor kunnen botontkalking en een kalium tekort ontstaan en klachten die daarmee samenhangen.

Waarop moet ik letten als ik langere tijd prednison of prednisolon slik?

Prednison en prednisolon zijn corticosteroïden. Het zijn hormonen die ontstekingen in je lichaam kunnen onderdrukken. Een bijwerking van corticosteroïden is botontkalking. Dit komt doordat deze middelen de aanmaak van botten remmen. Ook neemt je lichaam minder calcium in de darmen op en verwijderen de nieren meer calcium uit het lichaam. Een andere bijwerking is dat je lichaam minder kalium opneemt. Dit zorgt soms voor een tekort aan kalium, vooral als je tegelijk plastabletten gebruikt.

Hoe voorkom ik botontkalking?

Als je langer dan 3 maanden corticosteroïden gebruikt of moet gaan gebruiken, dan kunnen extra calcium en vitamine D nodig zijn. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium beter wordt opgenomen en de combinatie draagt bij aan sterke botten. Ook kun je in aanmerking komen voor medicijnen die botontkalking kunnen voorkómen. Dit is afhankelijk van je geslacht, leeftijd en de dosering van het corticosteroïd. Je arts en apotheker kunnen je vertellen of je hiervoor in aanmerking komt.

Hoe voorkom ik een tekort aan kalium? 

Om het lichaam de kans te geven voldoende kalium op te nemen bij gebruik van prednison of prednisolon, kan een extra inname van kalium nodig zijn.

Hoe herken ik een tekort aan kalium?

Bij een tekort aan kalium kun je last krijgen van hartkloppingen, vermoeidheid, spierkramp of slappe spieren.

Wat moet ik doen bij deze klachten?

Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts. Bij een ernstig tekort aan kalium kan de arts je mogelijk medicijnen voorschrijven. Bij een mild tekort worden doorgaans voedingssupplementen aangeraden.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.