Nieuws - 24 februari 2022

Mondkapje af en weer meer onder de mensen. Blijf je weerstand ondersteunen.

Vanaf vandaag mogen we bijna overal weer zonder mondkapjes en we mogen weer meer doen. We gaan dus ook weer plaatsen bezoeken waar veel mensen komen. Wat kan jij zelf doen om ervoor te zorgen dat je je weerstand blijft ondersteunen?

Buiten bewegen

Het zonnetje laat zich de afgelopen dagen gelukkig weer wat meer zien. Ons advies is dan ook om lekker buiten te gaan bewegen. Bijvoorbeeld een stukje wandelen in je lunchpauze of op de fiets boodschappen doen in plaats van met de auto. Bewegen heeft een positief effect op het immuunsysteem. Daarnaast  wordt ook de aanmaak van vitamine D gestimuleerd als je buiten bent. Vitamine D ondersteunt onze weerstand en wordt  onder invloed van zonlicht door onze huid gemaakt. In de winter staat de zon in Nederland te laag om vitamine D aan te maken. Op dit moment van het jaar maak je nog geen vitamine D aan als je buiten bent.

Gezonde voeding keuzes

Naast vitamine D is vitamine C wellicht wel de bekendste vitamine als het gaat om het ondersteunen van onze weerstand. Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en daarom moeten we het via onze voeding binnenkrijgen. Met name citrusvruchten zoals sinaasappels en  citroenen, maar ook kiwi’s, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen bevatten veel vitamine C. Wellicht kan je de komende tijd wat meer van deze producten op je menu zetten ter ondersteuning van je weerstand.

Extra vitamines & mineralen

Vitamine D

Voor vitamine D geeft de Gezondheidsraad een suppletieadvies. Zeker in de wintermaanden als de zonkracht minder sterk is in Nederland of als je sowieso weinig buitenkomt een gekleurde huidtint hebt of je huid bedekt is suppletie met vitamine D noodzakelijk.

Vitamine C

Ook suppletie met vitamine C kan in sommige gevallen nuttig zijn. Zeker als er sprake is van behoefte aan extra ondersteuning van de weerstand, maar ook als je regelmatig stress hebt , als je rookt, of als je vermoeid bent.

Top tien

Naast vitamine D en vitamine C zijn er nog een aantal vitamines en mineralen die wij tezamen de ‘Top tien voor je weerstand’ noemen. Het gaat dan vitamine A, vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12, koper, seleen, ijzer en zink. Via de links kan je lezen hoe deze bijdragen aan jouw gezonde weerstand. 

Multi

Mocht je tot slot het idee hebben dat jouw lijf überhaupt wel wat meer ondersteuning kan gebruiken, omdat je bijvoorbeeld wat eenzijdig eet of omdat je een langdurige periode van stress hebt, dan kan je ook aanvulling met een multivitamine (multi) overwegen. Een multi is een supplement met een groot aantal voedingsstoffen. Veelal alle 13 vitamines en een groot aantal mineralen zoals deze ook voorkomen in groenten en fruit.