Nieuws - 15 juni 2020

Bijna helft jongeren krijgt niet genoeg vitamine A binnen

Eet de jeugd wel voldoende vlees, zuivel, worteltjes of spinazie? Nederlandse jongeren tussen de veertien en zeventien jaar eten te weinig voedingsmiddelen waar vitamine A in zit. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) (1). 42 procent van de meisjes en 43 procent van de jongens krijgen minder vitamine A binnen dan de gemiddelde behoefte. Een vitamine A-tekort kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken.

Hoe krijg je vitamine A binnen?

Vitamine A komt voor in vlees, zuivel en vis en wordt vaak toegevoegd aan halvarine of bakboter. Vooral leverproducten bevatten hoge hoeveelheden van deze vitamine. Je lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken door de omzetting van bijvoorbeeld bètacaroteen. Dit zit in oranje en gele groentes, zoals zoete aardappel, worteltjes en pompoen, maar ook in groene groentes, zoals boerenkool, spinazie en andijvie.

Meer duidelijkheid nodig

Tot op heden is onvoldoende duidelijk of het gebrek aan vitamine A consequenties heeft voor de gezondheid van de groep waarin het tekort gemeten is. Het RIVM constateert dat gezondheidsprofessionals weinig alert zijn op een mogelijke relatie tussen een gebrek aan vitamine A en gezondheidsklachten. Vervolgonderzoek is daarom gewenst om vast te stellen of klachten weinig voorkomen of dat ze gewoonweg over het hoofd worden gezien. Wat wel al duidelijk in kaart is gebracht is dat een groot deel van de Nederlandse bevolking te weinig vitamine A binnen lijkt te krijgen.

Te weinig vitamine A inname bij volwassenen

Niet alleen de jeugd eet te weinig voedingsmiddelen waar vitamine A in zit. Tien tot dertig procent van de volwassenen komt tekort (2). IVG heeft hier al eerder een nieuwsartikel geschreven.

Meer weten over vitamine A?

Wil je meer weten over hoeveel vitamine A je moet nemen, waar het in zit, hoe het zit met supplementengebruik en waar je op moet letten? Op IVG vind je een overzichtelijke pagina met uitgebreide informatie over vitamine A.

Bronnen

(1) RIVM ‘Gezondheidseffecten door lage vitamine A-innames in Nederland’ – mei 2020

(2) RIVM ‘Voedselconsumptiepeiling (VCP)’ – 2012-2016