Nieuws - 6 september 2022

Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt supplementen

Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope dat zij eerder dit jaar deed onder ruim 5000 respondenten. 44% van de respondenten heeft het afgelopen jaar supplementen gebruikt, doorgerekend naar de gehele bevolking van Nederland komt dit neer op 8 miljoen Nederlanders die supplementen gebruiken. Vitamine- en/of mineralen supplementen zijn populairder dan kruidensupplementen

40% van de respondenten geeft aan vitamine- en/of mineralensupplementen te gebruiken en 13% gebruikt een kruidensupplement. Vitamine- en/of mineralensupplementen worden ook regelmatiger gebruikt dan kruidensupplementen.

Vitamine D

Supplementen

Vitamine D is het meest gebruikte voedingssupplement. Vitamine D wordt door bijna de helft van de supplementgebruikers genomen (49%), dit komt neer op 4 miljoen Nederlanders. Vitamine D wordt gevolgd door multivitamine (38%), magnesium, (37%) en vitamine B12 (23%).

Weerstand belangrijkste gebruiksreden

Het ondersteunen van de weerstand is voor Nederlanders de belangrijkste motivatie om voedingssupplementen te gebruiken. Bijna de helft van alle gebruikers (45%) geeft de weerstand aan als gebruiksreden. Op de hiel gevolgd door een effect op ‘spieren,  botten en gewrichten’ wat voor 44% de belangrijkste gebruiksreden is. Energie volgde met 32% op de derde plek.

Kurkuma

Onder de kruidensupplementen is Kurkuma het meest gebruikt. 36% van de gebruikers neemt dit supplement. Kurkuma wordt opgevolgd door knoflook (21%). Cranberry en Echinacea delen de derde plek met beide 16%.

Bevordering ontspanning en (nacht)rust belangrijke reden kruidensupplementen gebruik

Binnen de categorie kruidensupplementen is ook de weerstand de belangrijkste reden om deze supplementen te gebruiken (31%). Gevolgd door de bevordering van de ontspanning en (nacht)rust met 23%. Het bevorderen van de energie volgt op de derde plek met 22%.

Vooral hoger opgeleide vrouwen gebruikt supplementen

De Nederlanders die supplementen gebruiken zijn vaak vrouw en hoog opgeleid. Ruim de helft van de vrouwen (52%) neemt supplementen tegenover 36% van de mannen. Bijna de helft van de hoger opgeleiden (49%) gebruikt supplementen tegenover 39% van de middelbare en 35% van de lager opgeleiden. Er is verder geen significant onderscheid te maken naar leeftijd, arbeidssituatie of inkomen.

Totale bestedingen aan supplementen bedraagt 1,4 miljard

In totaal besteden wij voor 1,4 miljard euro aan supplementen. Het merendeel, 1,1 miljard werd uitgegeven aan vitamine- en/of mineralensupplementen en 300 miljoen ging naar kruidensupplementen.

Bron: Healthy Lifestyle Monitor uitgevoerd door Multiscope juni 2022