Nieuws - 18 augustus 2022

Ben jij iets tekort gekomen deze vakantie?

Voor het merendeel van de Nederlanders zit de vakantie er alweer op. Een periode van ontspanning en gezellig samenzijn met familie of vrienden. Tijdens de vakantie let je waarschijnlijk wat minder op wat je eet en beweeg je misschien ook wat minder. Ben jij iets tekort gekomen deze vakantie? In dit artikel lees je wat jij bij thuiskomst kan doen om jouw gezondheid weer optimaal te ondersteunen met voedingsstoffen en supplementen.

Ongezonder gegeten?

vitaminetekort

Is het jou deze vakantie niet gelukt om alle dagen de geadviseerde 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten? Voor een korte periode hoef je je geen grote zorgen te maken, een vitamine- of mineralentekort loop je pas op als je langdurig te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Mocht je toch voor een langere periode wat ongezonder hebben gegeten en te weinig van bepaalde vitamines of mineralen hebben binnengekregen, dan bestaat de kans op het ontwikkelen van een tekort. Het is belangrijk om thuis de draad weer op te pakken en gevarieerd en gezond te eten. Daarnaast kan suppletie met een multivitamine nuttig zijn. Een multi is een supplement met een groot aantal voedingsstoffen. Veelal alle 13 vitamines en een groot aantal mineralen zoals deze ook voorkomen in groenten en fruit. In groente en fruit zitten ook veel andere gezonde stoffen zoals vezels en bioactieve stoffen. Vervang groente en fruit dus nooit door een multi, een multi is puur bedoeld als aanvulling op je voeding.

Wat meer gedronken?

De vakantie is natuurlijk ook bij uitstek de periode voor een lekker glaasje wijn of een koel biertje op het strand of op een terrasje. Het advies is om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Als je toch wat meer alcohol gebruikt heeft dit nadelige gevolgen voor je lichaam, onder andere voor je lever. Wist je dat Mariadistel de reinigende werking van de lever ondersteunt?

Regelmatig alcohol gebruik kan ook een negatieve invloed hebben op je vitamine B6 status. Na de vakantie kan aanvulling met extra vitamine B6 wellicht nuttig zijn.

Minder bewogen?

Is het sporten er tijdens de vakantie wat minder van gekomen? En ben je nu van plan er weer helemaal voor te gaan? Of heb je juist een hele actieve vakantie gehad en kunnen jouw spieren wel wat extra ondersteuning gebruiken? Deze voedingsstoffen kunnen jou ondersteunen:

Magnesium is gunstig voor meer spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen. Ben je vermoeid of voel je je spieren na het sporten, dan kun je baat hebben bij extra magnesium.

Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Door training ontstaan er als het ware scheurtjes in de spieren. Eiwitten ondersteunen herstel van spieren na training/sport.

Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof die betrokken is bij het vrijmaken van energie in onze cellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld inspannen gebruiken vaak Q10 voor de energieproductie, voor meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport.

Weer ontspannen aan de slag?

Na een heerlijke ontspannen vakantie, kan het natuurlijk wat stress opleveren dat je weer vol aan de slag moet. Er zijn gelukkig een aantal kruiden waarvan bekend is dat ze kunnen bijdragen aan jouw ontspanning. De twee meest bekende zijn waarschijnlijk kamille en valeriaan. Twee andere kruiden met een ontspannende werking zijn citroenmelisse en passiebloem. Wat minder bekende kruiden die ook ontspannend kunnen werken zijn Ashwagandha en Rhodiola.

Dit artikel verscheen in GLK! magazine van augustus 2022; https://gezonderlevenkan.nl/