Anticonceptiepil en het risico op foliumzuur- en magnesium tekort
Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Het komt voor dat een bepaald medicijn goed werkt, maar wel een tekort veroorzaakt aan sommige vitamines en/of mineralen. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de anticonceptiepil een afname van het foliumzuur en magnesiumgehalte in je bloed als bijwerking kan hebben. Daardoor kan een tekort aan foliumzuur en/of magnesium ontstaan en klachten die daarmee samenhangen.

Waarop moet ik letten als ik langere tijd de pil slik?
De anticonceptiepil, die uit twee middelen bestaat (oestrogeen en progestageen), kan bij gebruik van maanden tot jaren zorgen voor een afname van het foliumzuur en magnesium– gehalte in het bloed.
Hoe voorkom ik een tekort aan foliumzuur en magnesium?
Om het lichaam de kans te geven voldoende foliumzuur en magnesium op te nemen bij gebruik van de anticonceptiepil, kan een extra inname van foliumzuur en magnesium nodig zijn.
Hoe herken ik een tekort aan foliumzuur?
Bij een tekort aan foliumzuur kun je bloedarmoede krijgen. Je krijgt dan klachten als moeheid en duizeligheid. Ook kun je last krijgen van de darmen.
Hoe herken ik een tekort aan magnesium?
Bij een tekort aan magnesium kun je klachten ervaren zoals misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Bij een ernstig tekort kun je last van hartritmestoornissen en stuipen krijgen.
Wat moet ik doen bij deze klachten?
Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts. Wanneer je gehaltes aan foliumzuur en magnesium te laag zijn kan de arts je een voedingssupplement adviseren.