Nieuws - 16 augustus 2022

Alles wat je wilt weten over algenolie

Het advies van de Gezondheidsraad is om één keer per week vette vis te eten, zodat je voldoende visvetzuren binnen krijgt. Met visvetzuren worden de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bedoeld welke belangrijk zijn voor je gezondheid. Als je geen vis eet raadt het Voedingscentrum het gebruik van een omega-3 voedingssupplement aan, zoals visolie. Een minder bekend omega-3 voedingssupplement is algenolie. Alles wat je wilt weten over algenolie en omega-3 vetzuren zetten we voor je uiteen in dit artikel.

Voor wie zijn omega-3 supplementen bedoeld?

Alles wat je wilt weten over algenolie

Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren zijn bedoeld voor iedereen die zijn of haar voeding wil aanvullen. Veel Nederlanders halen de aanbevelingen om één keer per week vette vis te eten niet. Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren zijn dan een goed alternatief. Je lichaam kan zelf geen omega-3 vetzuren aanmaken, daarom moet je ze met de voeding binnenkrijgen. Daarnaast kan een aanvulling met omega-3 vetzuren nuttig zijn voor een aantal specifieke groepen. Voor mensen die de gezondheid van hun hart- en bloedvaten willen ondersteunen kan een aanvulling met een omega-3 supplement nuttig zijn. Ook voor zwangere vrouwen kan een aanvulling nuttig zijn. Het omega-3 vetzuur DHA is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen en de ogen van het ongeboren kind.

De kenmerken van algenolie

Algenolie is een voedingssupplement dat rijk is aan omega-3 vetzuren net zoals visolie. Toch is algenolie veel minder bekend. Dat komt voornamelijk doordat algenolie nog helemaal niet zo lang verkrijgbaar is. Het maken van algenolie is een vrij nieuwe techniek, waardoor het pas sinds enkele jaren op de markt is. Omdat de techniek voor het maken van algenolie nog vrij nieuw is, is het vaak iets duurder dan visolie.

Algenolie wordt gewonnen uit micro zeealgen (bijvoorbeeld Crypthecodinium, Nannochloropsis, Schizochytrium, Prototheca of Ulkenia). Deze microalgen worden speciaal gekweekt voor het maken van algenolie. Algenolie is helemaal plantaardig en daarmee ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Als je allergisch bent voor vis kun je algenolie wel veilig gebruiken.

Verhouding van omega-3 vetzuren DHA en EPA

Vissen bevatten omega-3 vetzuren door het eten van algen. Bij het maken van algenolie ga je een stapje terug in de voedselketen. Algenolie draagt daardoor niet bij aan overbevissing. Commerciële visserij is één van de grootste bedreigingen voor het milieu[1]. Daarnaast is productie van algenolie zelf ook duurzaam. Algen hebben weinig voedingsstoffen nodig om te overleven en worden door middel van licht gekweekt. De algen nemen CO2  op en zetten dit om in voedingsstoffen. Algenolie is daarom duurzamer dan visolie.

De microalgen waaruit algenolie wordt gemaakt bevatten van nature meer DHA dan EPA. Visolie bevat meer EPA doordat de vissen, die de DHA rijke microalgen eten, zelf naar behoefte DHA in EPA om kunnen zetten. Dit is de reden waarom voedingssupplementen met algenolie minder EPA bevatten dan voedingssupplementen met visolie.

Het menselijk lichaam is niet in staat om DHA in EPA om te zetten, maar wanneer je extra DHA binnen krijgt verbruikt het lichaam minder EPA. Hierdoor stijgt de hoeveelheid EPA in je bloed toch[2]. EPA en DHA kun je ook via een andere bron binnenkrijgen; het menselijk lichaam is namelijk wel in staat om, alfa-linoleenzuur (ALA), een ander omega-3 vetzuur, in kleine hoeveelheden om te zetten in EPA en DHA. Dit proces is echter erg inefficiënt. ALA komt voornamelijk voor in lijnzaadolie en walnoten.

Gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren

De vetzuren DHA en EPA hebben gunstige effecten op de gezondheid. Bij een hoeveelheid van 250 milligram DHA mag er op de verpakking staan dat het goed is voor het gezichtsvermogen en hersenfunctie. Bij een hoeveelheid van 250 milligram DHA en EPA samen mag er op de verpakking staan dat het bijdraagt aan de normale functie van het hart.

In grotere hoeveelheden, namelijk 2 gram DHA of 2 gram DHA en EPA samen, draagt het bij aan het behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. Een hoeveelheid van 3 gram DHA en EPA samen draagt bij aan het behoud van de normale bloeddruk.

Hoeveel omega-3 vetzuren een supplement met algenolie moet bevatten hangt dus af van het gezondheidseffect waarvoor je het wilt gebruiken.

Artikel Consumentenbond ‘omega-3 in een capsule’

In augustus heeft ook de Consumentenbond een artikel gepubliceerd over omega-3 vetzuren en over algenoliesupplementen. Bekijk hier het artikel.


Bronnen

[1] Milieu Centraal. (z.d.). Vis. Geraadpleegd op 5 juli 2022, van https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/vis/

[2] Metherel, A. H., Irfan, M., Klingel, S. L., Mutch, D. M., & Bazinet, R. P. (2019). Compound-specific isotope analysis reveals no retroconversion of DHA to EPA but substantial conversion of EPA to DHA following supplementation: a randomized control trial. The American journal of clinical nutrition, 110(4), 823-831.