Nieuws - 17 juli 2017

Advies vitamine D slecht opgevolgd

Voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar geldt een advies van de overheid om dagelijks vitamine D supplementen te slikken. Dit advies is om vitamine D tekort te voorkomen. Uit de onlangs (mei 2017) door het RIVM gepubliceerde voedselconsumptiepeiling 2012-2014 (VCP) blijkt dat ongeveer 50% van de vrouwen in de winter supplementen met vitamine D gebruiken, terwijl dit percentage bij mannen van 70 jaar en ouder slechts 20% is. Een groot deel van de bevolking volgt het advies dus niet op.

Vitamine D pillen het hele jaar door

Het aantal mensen dat vitamine D pillen neemt in het voor- en najaar en in de zomer ligt nog lager. Bij vrouwen > 50 jaar zakt het percentage onder de 40%, terwijl slechts 15% van de mannen > 70 jaar het advies van de overheid ter harte neemt. De gegevens uit de VCP betreffen enkelvoudige vitamine D preparaten, maar ook combinatieproducten met vitamine D.

Dosering vitamine D

  • Voor vrouwen vanaf 50 jaar geldt het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken.
  • De minimale aanbevolen dagdosering vitamine D voor mannen en vrouwen ouder dan 70 jaar is 20 microgram.

Informatie over vitamine D

Waarom is vitamine D zo belangrijk? Wat doet vitamine D?  Is het veilig? Hoe maakt je lichaam zelf vitamine D aan? Waarvoor heeft ons lichaam het nodig? Lees meer over vitamine D.

Vitamines, mineralen en kruiden

Meer informatie over andere vitamines, mineralen, kruiden vind je hier!