Nieuws - 5 september 2014

Aanbevelingen jodium

De Europese voedselveiligheidsraad concludeert aan de hand van meerdere onderzoeken dat een ADH van 150 microgram jodium per dag voldoende is voor volwassenen. Voor kinderen van 7 tot 11 maanden worden hoeveelheden tussen 70 tot 130 microgram per dag aanbevolen.

Jodium is een essentiële voedingstof voor diverse lichamelijke functies. Jodium is een mineraal dat betrokken is bij een goede groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel en onze stofwisseling. Tekort aan jodium heeft invloed op de werking van de schildklier die hierdoor trager kan gaan werken. Tekorten zijn vooral zorgwekkend bij kinderen en zwangere vrouwen.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen maken meer schildklierhormonen aan. Daarom wordt deze groep aangeraden om hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te verhogen tot 200 microgram per dag. Voor vrouwen die borstvoeding geven geldt hetzelfde advies als voor zwangeren. Jodium verlaat namelijk via de moedermelk het lichaam waardoor deze aangevuld moet worden.

Opname jodium

Jodium vanuit voedingsmiddelen wordt in hoge mate opgenomen in het darmstelsel (tot wel 90%). De schildklier is de belangrijkste opslagbron voor jodium in het lichaam. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in voeding. Daarom wordt het toegevoegd aan keukenzout (Jozo), brood, broodvervangers en sommige vleeswaren. Ook zijn er supplementen met jodium. Jodium in supplementen komt vaak uit de algensoort kelp. Dit is een natuurlijke bron van jodium.

Meer weten over jodium?

Bron: EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for iodine. EFSA Journal 2014;12(5):3660, 57 pp.