Nieuws - 22 augustus 2016

80% van de wereldbevolking heeft een te laag vitamine E niveau

Veel mensen hebben een te lage bloedwaarde van vitamine E, zo blijkt uit recent onderzoek van het Mannheim Institute of Public Health in Duitsland. Dit is een verontrustende constatering, omdat vitamine E belangrijk is voor veel processen in het menselijk lichaam. Deze vitamine zou dan ook meer aandacht moeten krijgen.

Het onderzoek

De Duitse onderzoekers hebben een review uitgevoerd, waarin ze de onderzoeksresultaten van meer dan 132 studies hebben gebundeld. Door deze resultaten samen te voegen kregen ze een goed beeld krijgen van hoeveel mensen een goede waarde vitamine E in hun bloed hebben. Nu blijkt dat ruim 4/5de van de wereldbevolking een laag niveau van vitamine E in het bloed heeft en dus te weinig van deze vitamine binnenkrijgt.

Volgens de onderzoekers is dit zorgwekkend, omdat vitamine E essentieel is voor een goede gezondheid.

Wat doet vitamine E en waar zit het in?

Vitamine E is een antioxidant, die de cellen van het lichaam kan beschermen tegen oxidatieve schade. Het speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en de geleiding van signalen door het zenuwstelsel. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vitamine E belangrijk is voor hart en bloedvaten en het goed is voor het immuunsysteem. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E zijn granen, (ongezouten) noten, zaden, groenten en fruit. Naast goede voeding kunnen voedingssupplementen met vitamine E een aanvulling zijn. Vooral voor jonge kinderen, die weinig groente en fruit eten, is vitamine E suppletie aan te raden.

Bron: P├ęter, Szablocs, et al. “A Systematic Review of Global Alpha-Tocopherol Status as Assessed by Nutritional Intake Levels and Blood Serum Concentrations.” International Journal for Vitamin and Nutrition Research 1.1 (2016): 1-21.