Nieuws - 28 maart 2019

Supplementen trends 2019

Begin dit jaar konden bezoekers van de Gezondheidsbeurs stemmen voor de Supplement van het Jaar verkiezing. Het informatiecentrum supplementinfo.nl vroeg bezoekers naar hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen. Kurkuma kwam als winnaar uit de bus, maar wat is dit jaar nog meer populair? En bij wie? En waarom?

Wat zijn de meest favoriete vitamines, mineralen of kruiden?

Mannen en vrouwen hebben andere voorkeuren voor bepaalde supplementen. Vrouwen nemen bijvoorbeeld vaker vitamine D en dat is vrij logisch. De overheid adviseert vrouwen boven de 50 om dagelijks een supplement met 10 mg. vitamine D te nemen. Als je kijkt naar bepaalde leeftijdsgroepen ontdek je ook verschillen. Zo ligt het voor de hand dat ouderen vaker glucosamine gebruiken, omdat het een rol kan spelen bij de ondersteuning van soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken. Bij jongeren onder de 20 jaar staat de multivitamine bovenaan, gevolgd door eiwitten/aminozuren. Deze groep sport vaak intensief, waardoor een verhoogde eiwitbehoefte kan ontstaan.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Kurkuma is verreweg het populairste supplement van 2019 bij zowel mannen als vrouwen. Vitamine D (winnaar 2017) en magnesium (winnaar 2018) staan bij de vrouwen aan kop. Mannen nemen ook magnesium, maar kiezen vaker dan vrouwen voor een multivitamine. Opvallend is dat vrouwen probiotica meer aankruisen, terwijl visolie populairder is bij de mannen, net als co-enzym Q10.

Verschillen tussen leeftijdsgroepen

In de leeftijdscategorie 60-69 jaar is het vaakst op kurkuma is gestemd. Hoe ouder de stemmers hoe minder voorkeur voor multivitamine en eiwitten/ aminozuren. Ook bij probiotica zie je een afname van populariteit naar mate de leeftijd stijgt. Voor glucosamine, magnesium en echinacea is dit andersom. Op deze supplementen werd onder ouderen meer gestemd.

Waarom kiezen ze voor een supplement?

De meeste mensen geven aan dat ze supplementen gebruiken voor een ‘het nastreven van een gezonde levensstijl’. Op plaats twee en drie staan respectievelijk ‘werken aan betere weerstand’ en ‘voor sterke botten, een betere stoelgang of beter geheugen’.

Top 10 van de Supplement van het Jaar verkiezing 2019

  1. Kurkuma
  2. Vitamine D
  3. Magnesium
  4. Visolie (omega-3 vetzuren)
  5. Multivitamine
  6. Probiotica
  7. Vitamine C
  8. Cranberry
  9. Vitamine B12
  10. Spirulina/Chlorella