B-vitamines voor je energie 29 november 2021

B-vitamines spelen een rol in de energiestofwisseling en helpen allemaal energie vrij te maken uit voeding, maar wat doen ze nog meer?

Wat is vegan vitamine D? 25 november 2021

Wist je dat de meeste vitamine D in supplementen afkomstig is van een dierlijk product? Tegenwoordig bestaat er ook plantaardige vitamine D

Supplementen bij stress en voor concentratie 23 november 2021

Als je veel inspanning levert of in een stressvolle periode zit vraag je veel van je lichaam en je geest. Wat kan helpen in deze situatie?

Wat is het verschil tussen pre-, pro- & postbiotica? 22 november 2021

Pre- en probiotica zijn voedingssupplementen die je kunt nemen voor je darmen. Ken jij postbiotica? En weet jij wat welke stof voor je doet?

Vitamine B12 goed voor de gemoedstoestand 15 november 2021

Vitamine B12 draagt niet alleen bij aan je energie, maar ook aan je concentratie- en leervermogen. Hoe krijg je voldoende ervan binnen?

Wat is fenylalanine? 8 november 2021

Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat je lichaam niet zelf kan maken. Wat doet het voor je gezondheid? En met je gelukshormoon?

Multivitamine voor mannen 4 november 2021

Als man heb je een hogere behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen dan vrouwen. Hoe komt dat, wat zit er in multi’s voor mannen en waarom?

Zink en selenium voor je weerstand 1 november 2021

Wat doen de mineralen zink en selenium voor je gezondheid en je lichaam, waar zitten ze in en hoeveel heb je dagelijks nodig?

Zwangeren volgen foliumzuuradvies onvoldoende op 28 oktober 2021

Wist je dat je extra foliumzuur, ofwel vitamine B11 moet nemen voordat je zwanger wordt? Dit is belangrijk voor je ongeboren kindje.

Vitamine D in de herfst 28 oktober 2021

Het is overduidelijk herfst! We zien amper zon, wat niet goed is voor de vitamine D aanmaak in je lichaam. Extra vitamine D is belangrijk.

Vitamine D, B12 en algenolie bij vegan eetpatroon 21 oktober 2021

Steeds meer mensen kiezen voor een vegan eetpatroon. De ‘Schijf for Life’ geeft voedingsadvies. Wat voor supplementen passen erbij?

Wat zijn vitaminegummies? 12 oktober 2021

Door de smaak, substantie en grootte kauwen vitaminegummies gemakkelijk weg. Sommigen vinden dat prettiger dan een harde capsule, tablet of druppels.

Supplementen voor je darmen 5 oktober 2021

Volgens de Maag Lever Darm Stichting zijn er twee miljoenen Nederlanders met spijsverteringsaandoeningen. Wat ondersteunt de darmgezondheid?

Veilig gebruik magnesiumsupplementen 28 september 2021

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar doseringen van magnesiumsupplementen op de markt. Welke dosering is veilig? En is dit nuttig?

De ‘R’ zit weer in de maand – hoe werk jij aan jouw weerstand? 20 september 2021

Aankomende week schijnt het zonnetje nog volop, maar de herfst komt er toch echt aan. Dé tijd van het jaar om aan jouw weerstand te werken.

Brandstof voor je brein 9 september 2021

De scholen zijn weer begonnen! Welke voedingsmiddelen en voedingsstoffen kun je nu het beste eten om je brein zo optimaal mogelijk te laten werken?

Wat zijn vegan supplementen? 2 september 2021

Je ziet ze de laatste tijd veel voorbij komen in winkels; vegan voedingssupplementen. Wat maakt ze anders dan ‘normale’ supplementen?

Terugroepacties voedingssupplementen met ethyleenoxide 20 augustus 2021

De laatste tijd worden regelmatig voedingsmiddelen die verontreinigd zijn met ethyleenoxide teruggeroepen. Wat is er aan de hand?

Welke voedingsstoffen zijn goed voor sterk en glanzend haar? 16 augustus 2021

Wat zijn antioxidanten, waarvoor heb je ze eigenlijk nodig en in welke voedingsmiddelen komen ze het meeste voor?

Veiligheid en risico’s van kruidensupplementen 12 augustus 2021

Wereldwijd worden kruiden en planten gebruikt voor de gezondheid. Waar moet je op letten als je een kruidensupplement neemt? Hoe veilig zijn ze?

Wat zijn antioxidanten en hoe krijg je voldoende binnen? 9 augustus 2021

Wat zijn antioxidanten, waarvoor heb je ze eigenlijk nodig en in welke voedingsmiddelen komen ze het meeste voor?

Topsport en voedingssupplementen 5 augustus 2021

Atleten hebben een uitgebalanceerd voedingsschema, met veel vitamines en mineralen en gebruiken als aanvulling voedingssupplementen. Welke?

Veel Nederlanders minderen consumptie van vlees, jij ook? 3 augustus 2021

Uit onderzoek (juli 2021) van het Voedingscentrum blijkt dat 4 op de 10 Nederlanders bewust minder vlees eet. Mis je dan voedingsstoffen?

Welke supplementen combineren goed? 26 juli 2021

Welke voedingssupplementen worden vaak samen gebruikt en waarom? Welke vier combinaties van vitamines en mineralen liggen voor de hand?

Hoe houd je je spieren gezond? 13 juli 2021

Het verlies van spiermassa is niet te voorkomen, maar kan wel worden afgeremd. In dit artikel geven we tips voor het behoud van spiermassa.

Wat is je microbioom en waarom is het belangrijk voor je gezondheid? 6 juli 2021

Het microbioom in je darmen bestaat uit allerlei bacteriën, virussen en gisten. Ze beschermen je lichaam en helpen bij voedselvertering.

Nieuwe voedingsadviezen Gezondheidsraad voor zwangere vrouwen 22 juni 2021

De Gezondheidsraad raadt in nieuwe adviezen zwangere vrouwen aan voldoende calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen en voldoende vis te eten. Wat nog meer?

Slik jij de anticonceptiepil? Let dan op je magnesium en foliumzuur inname 16 juni 2021

Het gebruik van de anticonceptiepil kan zorgen voor tekorten aan voedingsstoffen, zoals magnesium en foliumzuur. Meer weten?

Supplementen bij pollen in de lucht 10 juni 2021

Het is droog en warm weer. Voor mensen met een pollenallergie is dat niet zo prettig, door de vele pollen in de lucht. Dit zijn onze tips!

vitamine D2 of D3?
Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3? 3 juni 2021

Cholecalciferol (vitamine D3) en ergocalciferol (vitamine D2) zijn de meest belangrijk vormen voor ons lichaam. Hoe zit het precies?

Hoe herken je een vitamine B12-tekort? 27 mei 2021

Het is belangrijk om bij het sporten goed voor jezelf te zorgen. Voedingssupplementen kunnen helpen bij herstel. Welke? Hier lees je meer.

Hoe zit het met jouw vitamine D? 18 mei 2021

Heb jij extra vitamine D nodig? Hoe herken je een vitamine D-tekort? Doe de vitamine D-test en kijk het filmpje!

Weer naar de sportschool? Deze supplementen kunnen helpen bij herstel! 12 mei 2021

Het is belangrijk om bij het sporten goed voor jezelf te zorgen. Voedingssupplementen kunnen helpen bij herstel. Welke? Hier lees je meer.

De ingrediëntenlijst van een voedingssupplement 5 mei 2021

Waar moet je op letten bij het bekijken van de ingrediëntenlijst van een voedingssupplement? Wij geven je tips!

Bevatten vleesvervangers voldoende vitamines en mineralen? 29 april 2021

Eet je weinig of geen dierlijke producten? Dan mis je voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en ijzer. Hoe zorg je dat je genoeg binnenkrijgt?

Hoe kies je jouw soort voedingssupplement? 19 april 2021

Vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen zijn er in verschillende soorten, vormen en doseringen. Welk supplement kies je?

Plantensterolen, wat zijn het en wat doen ze? 14 april 2021

Plantensterolen staan bekend om hun cholesterolverlagende werking bij een hogere inname. Welke hoeveelheid is nodig? En waar komen plantensterolen in voor?

Heb je meer vitamines nodig als je alcohol drinkt? 7 april 2021

Door het drinken van alcohol kan de opname van vitamines in de darmen verminderen. We bespreken de vitamines die extra belangrijk zijn bij het drinken van alcohol.

Wat zijn aminozuren? 1 april 2021

Wil je meer energie, ben je druk of sport je veel? Welke extra vitamines en mineralen kunnen jou helpen om de lente fit te starten?

Hoe zit het met jouw vitamine D? 25 maart 2021

De afgelopen maanden hebben we veel binnen gezeten door het winterse weer en de lockdown. Een extra reden om goed te letten op je vitamine D inname

Verantwoord gebruik Sint-janskruid supplementen 17 maart 2021

Het RIVM raadt het gebruik van Sint-janskruid af als je geneesmiddelen slikt. Voor welke geneesmiddelen geldt dit? En is er meer nieuws?

Supplemententips voor de lente 8 maart 2021

Wil je meer energie, ben je druk of sport je veel? Welke extra vitamines en mineralen kunnen jou helpen om de lente fit te starten?

Gezondheidsraad past huidige vitamine D advies niet aan 4 maart 2021

De Nederlandse Gezondheidsraad vindt dat er, kijkend naar de coronapandemie, onvoldoende bewijs is om met een advies voor het slikken van vitamine D voor de hele bevolking te komen

Sommige kruiden gaan niet samen met antidepressiva 3 maart 2021

Het gebruik van bepaalde kruiden, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.

Antibiotica aanvullen met probiotica 25 februari 2021

Bij ongeveer één op de vier volwassenen geeft antibiotica als bijwerking diarree. Aanvullend probiotica gebruiken kan dit mogelijk voorkomen.

Voedingssupplementen voor een betere sportprestatie? 24 februari 2021

Het beoefenen van duursport, zoals hardlopen of wielrennen, vraagt veel van je lichaam. Kunnen voedingssupplementen je helpen bij je prestatie en herstel?

Foliumzuur belangrijk supplement bij zwangerschap 18 februari 2021

Voor de gezondheid van je kindje is extra foliumzuur (vitamine B11) belangrijk zodra je zwanger wilt worden en tijdens je eerste 8 weken.

Gebruik van pijnstillers kan mogelijk leiden tot vitamine- en mineraaltekorten 17 februari 2021

NSAID's kunnen bij langdurig gebruik zorgen voor tekorten aan vitamines en mineralen. Het gaat om ijzer, vitamine B12 en vitamine C.

Vitamine D Supplement van het Jaar 2021 8 februari 2021

Vitamine D is vandaag uitgeroepen tot Supplement van het Jaar 2021 en is de overtuigende winnaar. Ruim 2.500 mensen hebben gestemd.

Statinegebruik en tekorten aan co-enzym Q10 en vitamine D 3 februari 2021

Statines kunnen bijwerkingen geven zoals spierpijn. Mogelijk door een tekort aan co-enzym Q10 en vitamine D.

Effecten van (kruiden)supplementen op de weerstand 28 januari 2021

Supplementen, vooral kruiden voor de weerstand zijn veel in de media. Werken ze? En wat mag er gezegd worden door fabrikanten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Nieuwe informatie over tegelijk gebruik medicijnen en supplementen 25 januari 2021

De pagina over medicijnen en voedingssupplementen is verder aangevuld. Op de pagina kan je zien bij welke veel gebruikte medicijnen je alert moet zijn op het ontstaan van een tekort aan vitamines of mineralen.

Een droge huid en gespleten haarpunten? 19 januari 2021

Het is winter, we zitten veel binnen, de verwarming brandt en de luchtvochtigheid is laag. Dit kan zorgen voor een droge huid en droog haar.

Gezond afvallen met de juiste voeding en supplementen 14 januari 2021

Aan het begin van het jaar willen veel mensen op een juiste manier gewicht verliezen. Gezonde voeding is dan belangrijk.

Supplement van het Jaar verkiezing 2021 van start 11 januari 2021

Vanaf nu kan er worden gestemd voor het Supplement van het Jaar 2021. Stem via www.supplementvanhetjaar.nl op favoriete voedingssupplement!

Goede voornemens – gezonder eten! 5 januari 2021

Veel mensen starten het nieuwe jaar vaak met het goede voornemen om gezonder te gaan eten. Maar hoe pak je dit aan?

Supplementen nemen na de houdbaarheidsdatum 24 december 2020

Op het label van voedingssupplementen staat een ‘tenminste houdbaar tot’ datum. Na de THT-datum kan de kwaliteit achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog veilig om in te nemen

Hoe kan je een vitaminetekort herkennen? 22 december 2020

Wanneer je een vitaminetekort hebt, kun je klachten krijgen, zoals vermoeidheid. Heb jij klachten? Dan is het aan te raden om een afspraak met je huisarts te maken.

Welke supplementen zijn geschikt voor sporters? 17 december 2020

Je bent gek op sport en daarbij vraag je soms veel van je lichaam. Je wilt graag presteren en goed herstellen. Vandaar je aandacht voor gezonde voeding en eventueel voedingssupplementen.

Wat zijn mineralen? 14 december 2020

Je lichaam heeft mineralen nodig voor je gezondheid. In gevarieerde en gezonde voeding zitten kleine hoeveelheden. Ken je deze 14 mineralen?

Kan ik magnesium slikken voor een goede nachtrust? 4 december 2020

Magnesium ondersteunt de stofwisseling en spieren. Er wordt gezegd dat het ook kan bijdragen aan een goede nachtrust. Hoe zit dit precies?

Met deze 4 tips houd jij een winterdip buiten de deur 1 december 2020

De winter komt eraan. De dagen worden korter en buiten is het koud. Voor veel mensen brengt dit ook een mentale verandering. In dit artikel 4 tips.

Zink voor een gezonde huid 26 november 2020

Een gezonde en gevarieerde voeding helpt de huid in een topconditie te houden. Zink is één van de stofjes in onze voeding waar je huid veel baat bij heeft.

Voedingssupplementen voor je spieren 23 november 2020

Ben jij ook lekker aan het wandelen, hardlopen, tennissen, fietsen of bezig in de sportschool? Welke voedingsstoffen helpen je spieren?

Hoe herken je een vitamine D-tekort? 19 november 2020

Veel mensen kampen met een vitamine D tekort. Hoe herken je een vitamine D-tekort? Wat is het advies van de Gezondheidsraad?

Is een voedingssupplement een geneesmiddel? 16 november 2020

Een voedingssupplementen is geen geneesmiddel. Wat is het verschil en wat zijn gezondheidseffecten en medische werking? Kun je ze tegelijk gebruiken?

Sneller herstellen na sportprestatie met visolie? 12 november 2020

Een hoge hoeveelheid visolie kan helpen bij sneller herstel na een sportieve inspanning. Ook hadden sporters die voorafgaand aan hun inspanning visolie slikten vaak minder spierpijn.

De Schijf van Vijf wordt nauwelijks nageleefd 5 november 2020

Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders niet eten volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Slechts 5% eet dagelijks voldoende groente en maar 12% eet voldoende fruit.

Wanneer kun je het beste vitamines innemen? 4 november 2020

Er zijn 13 vitamines vet- en wateroplosbare vitamines. Dit heeft invloed op de opneembaarheid in je lichaam. Wanneer kun je ze het beste innemen?

Hoge doseringen vitamine D 29 oktober 2020

De afgelopen week is vitamine D veel in het nieuws. Wetenschappers raden iedereen aan elke dag een voedingssupplement met vitamine D te slikken, vooral in deze roerige tijden. Vitamine D heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand.

Resveratrol: nieuwe ontwikkelingen 22 oktober 2020

In de media is veel aandacht voor de voedingsstof resveratrol. Aanleiding is onderzoek dat Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMCG, doet met o.a. hoogleraar Jolanda Smit naar de effecten van resveratrol.

Bevat onze voeding minder voedingsstoffen dan vroeger? 22 oktober 2020

De afgelopen jaren wordt er door sommigen een daling gezien in het mineralen en vitaminegehalte in voeding. Maar dit is niet eenduidig en meer onderzoek is nodig.

Voeding en supplementen tijdens de overgang 19 oktober 2020

Welke voedingssupplementen kun je gebruiken tijdens de overgang? Wil je meer weten over soja isoflavonen, hop, zilverkaars en cranberry?

Herfst: extra aandacht voor je weerstand 15 oktober 2020

Werken aan een goede weerstand is in deze roerige periode belangrijker dan ooit. Om welke vitamines of mineralen gaat het en hoeveel mag je dagelijks nemen?

Wil je werken aan jouw darmgezondheid? De belangrijkste adviezen 8 oktober 2020

Je darmen verteren voedsel en leveren energie voor je lichaam. Wist je dat ze ook van belang zijn voor het uitscheiden van afvalstoffen en je immuunsysteem?

Kun je meerdere voedingssupplementen tegelijk gebruiken? 5 oktober 2020

Als je supplementen met elkaar combineert, dan is het wel goed om erop te letten dat je niet te veel van iets binnenkrijgt: lees de 4 tips!

Wat doet een orthomoleculair diëtist? 30 september 2020

In dit artikel lees je wat we onder orthomoleculair verstaan, hoe een behandeling verloopt en we beantwoorden vragen over de metingen en kosten.

Valpreventieweek: vitamine D helpt 28 september 2020

Een lage inname van vitamine D verhoogt het risico op osteoporose en botbreuken als je ouder wordt. Ook voldoende inname van calcium (kalk) speelt een rol.

Hoe herken je een magnesiumtekort? 21 september 2020

Door een magnesiumtekort kun je klachten krijgen, zoals spierkrampen, misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en bij een ernstig tekort hartritmestoornissen of stuipen. Hoe krijg je extra magnesium binnen?

Wat zijn en wat doen antioxidanten? 17 september 2020

Antioxidanten zorgen dat andere stoffen in je lichaam niet oxideren en beschermen zo gezonde cellen en weefsels tegen ongewenste reacties. Waar zit het in?

Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische? 14 september 2020

Wat is het belangrijkste verschil is tussen natuurlijke en synthetische vitamines en waarom komen beide stoffen in supplementen voor?

Extra vitamines voor jouw baby 9 september 2020

VItamines zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van een pasgeboren baby. Zo is vitamine K essentieel voor de bloedstolling en vitamine D voor de botten.

Weerstand, hoe zit het ook alweer? Feiten en fabels 7 september 2020

We zijn er maar druk mee: werken aan je weerstand. Veel verhalen doen de ronde. Wat zijn eigenlijk feiten en wat zijn fabels?

Weer naar school? Wat kan helpen om te concentreren? 3 september 2020

Voldoende beweging en ontspanning kunnen helpen bij concentreren. Maar ook voedingsstoffen kunnen bijdragen aan ons concentratievermogen. Welke? Lees verder.

Vitamines en mineralen voor sterke nagels 31 augustus 2020

Heb je wel eens last van een ingescheurde nagel of merk je dat je nagels broos zijn? Welke vitamines en mineralen spelen een rol?

Selenium heeft positieve invloed op je immuunsysteem 27 augustus 2020

Wat kan selenium voor jou betekenen? Waar zit het in? Hoeveel heb je per dag nodig? Een tekort kan leiden tot spierzwakte of hartproblemen.

In welke voedingsmiddelen zitten de belangrijkste vitamines? 25 augustus 2020

Hoe kom jij aan de nodige vitamines en mineralen? Haal je ze uit groente, fruit of noten? De bronnen van een aantal vitamines en mineralen op een rij.

Vijf voedingsstoffen voor een stevige en mooie huid 19 augustus 2020

Voor een goede huidgezondheid is het belangrijk je niet alleen te focussen op verzorging. Ook met de inname van voedingsstoffen kan je jouw huid ondersteunen.

Zwanger? De belangrijkste supplementen op een rij 13 augustus 2020

Je bent zwanger en wilt zo goed mogelijk voor je kindje zorgen. Bepaalde voedingsstoffen zijn belangrijk, zoals foliumzuur, vitamine D en omega-3 vetzuren.

Vitamines en mineralen speciaal voor je haar 30 juli 2020

Vitamines en mineralen kunnen van binnenuit zorgen dat je haar sterk blijft, meer glanst of voller wordt. Wil je weten om welke het precies gaat?

Postbiotica van invloed op je darmbacteriën 30 juli 2020

Wist je dat er ook postbiotica zijn? Stoffen die door micro-organismen worden geproduceerd tijdens een fermentatieproces en een gunstige werking kunnen hebben in je darmen.

Krijg jij dagelijks voldoende zink binnen? 23 juli 2020

Zink is onmisbaar voor allerlei processen in je lichaam: het immuunsysteem, de groei, de cognitieve ontwikkeling, het hormoonstelsel, bij veroudering, wondgenezing en bij het reuk- en smaakvermogen.

Volg je ons al op Instagram? 20 juli 2020

Met frisse posts informeren we je op Instagram over wat voeding en voedingssupplementen voor jouw gezondheid kunnen betekenen.

Zijn zilverkaarssupplementen veilig voor vrouwen in de overgang? 17 juli 2020

Bepaalde groepen kunnen beter het gebruik van zilverkaars vermijden. Lees hieronder waar je op moet letten bij gebruik van zilverkaarssupplementen.

Relatie gezonde voeding en lager risico Alzheimer 13 juli 2020

Onderzoekers constateren dat een hogere inname van voedsel dat rijk is aan flavonoïden zorgen voor een lagere kans op de zieke van Alzheimer en vormen van dementie er aan gerelateerd zijn.

Ook in de zomer is vitamine D belangrijk 9 juli 2020

Sommige mensen zijn minder goed in staat om zelf voldoende vitamine D aan te maken of er kan een andere oorzaak zijn. Behoor jij tot die groep?

Tien supplementen om mee te nemen op vakantie 2 juli 2020

Welke 10 supplementen neem jij mee op vakantie? Voor 2020 ligt de nadruk op het werken aan je weerstand en aandacht voor je immuunsysteem.

Meer aandacht voor rol voeding bij weerstand 1 juli 2020

De afgelopen jaren, en zeker nu, is er veel aandacht voor de gezondheid van mensen en het vergroten van de weerstand. Maar is er ook voldoende aandacht voor onze voeding?

Is onze leefstijl de afgelopen maanden veranderd? 25 juni 2020

De afgelopen maanden waren we allemaal meer thuis. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid was benieuwd of de leefstijl van haar volgers is veranderd en zocht het uit. Herken jij het?

Buiten sporten vergt wat van je lichaam 22 juni 2020

Goed eten en drinken voor en na het fanatiek sporten is belangrijk. Welke voedingsstoffen helpen voor je energie, uithoudingsvermogen en je herstel?

Voedingstips voor gezondheid van mannen 19 juni 2020

Met Vaderdag voor de deur, is het tijd om extra aandacht te besteden aan de gezondheid van de man. Welke voedingsstoffen zijn nu belangrijk voor mannen?

Bijna helft jongeren krijgt niet genoeg vitamine A binnen 15 juni 2020

Jongeren eten te weinig voedingsmiddelen met vitamine A, zoals vlees, zuivel, worteltjes of spinazie. Vitamine-A tekort kan o.a. huidproblemen veroorzaken.

Wat doet vitamine K voor onze gezondheid? 11 juni 2020

Vitamine K is de laatste tijd veel in het nieuws. Maar wat doet vitamine K eigenlijk precies? En wat is de relatie met de gezondheid van onze longen?

Wat is het gezondheidseffect van een voedingssupplement? 25 mei 2020

Ontdek welke gezondheidseffecten er zijn voor bepaalde voedingssupplementen en wat de mate is van de wetenschappelijke onderbouwing.

Voorzichtig met bepaalde kruiden bij COVID-19 12 mei 2020

Bepaalde kruiden of planten, die ook in voedingssupplementen voorkomen, kunnen een effect hebben op de afweer van je lichaam tijdens een corona-besmetting.

Welke tien vitamines zijn goed voor je weerstand? 16 maart 2020

In deze tijden willen we zo gezond mogelijk blijven. Vitamine C, D kunnen o,a, helpen om je weerstand op peil te houden.

Wat kun jij doen voor een betere weerstand? 9 maart 2020

Wat kun jij doen om je weerstand te verbeteren? Wij geven je een aantal tips, zodat jouw immuunsysteem optimaal kan functioneren.

Veiligheid van additieven of E-nummers in voedingssupplementen 24 februari 2020

Additieven of E-nummers zijn goedgekeurde, veilige hulpstoffen voor de verbetering van uiterlijk, smaak of houdbaarheid van supplementen.

RIVM: Propylgallaat in vitamine D druppels veilig voor jonge kinderen 10 februari 2020

RIVM bevestigt dat propylgallaat in vitamine D druppels veilig is voor kinderen ouder dan 4 maanden.

Multivitamine Supplement van het Jaar 2020 6 februari 2020

Multivitamine is het favoriete supplement van 2020. Dit blijkt uit onderzoek onder 2.100 mensen. In de Top 10 lees je wat meer populair is.

Meer aandacht voor foliumzuur bij zwangerschap 30 januari 2020

Overheid verzamelt meer informatie over gebruik en redenen foliumzuursupplementen rondom zwangerschap en hoe vaak open ruggetje voorkomt.

Bezorgdheid over vitamine B12 en kans op sterfte voorbarig 22 januari 2020

Er is samenhang tussen hoge vitamine B12 waardes en een grotere kans op sterfte. Ongerustheid vitamine B12 suppletie is niet direct nodig.

Supplement van het Jaar verkiezing 2020 van start 9 januari 2020

Begin 2020 organiseerden we opnieuw de Supplement van het Jaar verkiezing. Je kon stemmen op je favoriete voedingssupplement.

Bezorgdheid over additief in vitamine D druppels kinderen 3 december 2019

Er is veel aandacht voor vitamine D druppels speciaal voor jonge kinderen, omdat propylgallaat E 310 mogelijk onveilig is voor baby's.

Vitamine- en mineralentekorten ondanks gezonde voeding 2 december 2019

Mediterrane dieet geeft onvoldoende vitamine E, foliumzuur, calcium en kalium. Ook inname van vitamine D uit voeding bij Zuid-Italianen laag.

Meer risico op jodiumtekort 28 november 2019

Jodium is een belangrijke stof in de schildklierhormonen en speelt rol in de groei en bij het functioneren van zenuwstelsel en stofwisseling.

Tips voor juist gebruik voedingssupplementen 19 november 2019

Tien tips geven antwoorden op vaak gestelde vragen over supplementen en advies over goed gebruik. Doe er je voordeel mee!

Omega-3 visolie vermindert risico op hart- en vaatziekten 14 november 2019

Nieuw wetenschappelijk Harvard bewijs laat zien dat voldoende omega 3 visolie verstandig is voor de bescherming van hart- en bloedvaten.

Vitamine D-tekort bij jonge kinderen 21 oktober 2019

Aan het einde van de winter heeft 32% van de Nederlandse kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar een vitamine D-tekort. Aandacht is nodig.

Voedingssupplementen voor de mentale gezondheid 14 oktober 2019

Welke vitamines en mineralen zijn van belang voor geestelijke gezondheid? Australische onderzoekers combineren resultaten 33 onderzoeken.

Wat is een vitamine? 30 september 2019

Hoeveel soorten vitamines zijn er, wat zijn de andere benamingen voor de B-vitamines en welke zijn vetoplosbaar of wateroplosbaar?

Waarom een supplement? 30 september 2019

De helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen, blijkt uit marktonderzoek. Waarom wel of niet iets nemen, wat kopen ze en waar?

Anticonceptiepil en het risico op foliumzuur- en magnesium tekort 25 september 2019

De anticonceptiepil kan een afname van het foliumzuur en magnesiumgehalte in je bloed als bijwerking hebben, met risico op tekorten.

Sint-janskruid met medicijnen 19 september 2019

Sint-janskruid gaat niet goed samen met het gebruik van veel medicijnen. Door tegelijk gebruik kan de werking van het medicijn verminderen.

Voedingssupplementen voor kinderen in de groei 18 september 2019

Welke voedingssupplementen kunnen kinderen in de groei en pubers nemen? Welke voedingsstoffen zijn extra belangrijk? Lees hier meer.

Nederlanders eten te weinig voedsel met vitamine A 16 september 2019

Hoeveel vitamine A zit er in jouw eten en is dat wel voldoende? Waar is deze vitamine belangrijk voor? Hoe herken je een vitamine A tekort?

Is extra inname choline nodig voor vegetariërs en veganisten? 16 september 2019

Eet jij vegetarisch of veganistisch? In dit artikel leggen we je uit waarom het belangrijk is om op je choline inname te letten.

Botontkalking of kalium tekort door prednison 12 september 2019

Chronisch gebruik van rednison of prednisolon kan botontkalking en kaliumtekort als bijwerking hebben. Vitamine D en calcium van belang.

Fit de winter door 9 september 2019

Wat kan je doen om griep en verkoudheid buiten de deur te houden? Hoe kun je werken aan goede weerstand en een goed werkend immuunsysteem?

Gebruik je slaapmiddelen of antidepressiva? Let op met tryptofaan 29 augustus 2019

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tryptofaan niet goed samen gaat met het gebruik van slaapmiddelen of antidepressiva.

Hoe gebruik je melatonine? 26 augustus 2019

De laatste tijd is er in media veel aandacht voor voedingssupplementen met melatonine. Bekijk het advies over veilig gebruik door kinderen.

Maagzuurremmers en het risico op een magnesium- en vitamine B12 tekort 22 augustus 2019

Door langdurig gebruik van maagzuurremmers kan er een magnesium- en vitamine B12 tekort ontstaan, met verschillende klachten.

Gebruik je immunosuppressiva? Let op met Echinacea 15 augustus 2019

Gebruik van het kruidensupplement Echinacea gaat niet goed samen met het gebruik van immunosuppressiva medicijnen. Wees alert!

Plastablet en het risico op tekort aan magnesium en kalium 8 augustus 2019

Plastablet hydrochloorthiazide kan leiden tot een magnesium- en kaliumtekort. Je kan misselijkheid, vermoeidheid en spierkrampen ervaren.

Veilig gebruik CBD-olie 5 augustus 2019

Gebruik jij CBD-olie? Bekijk hier de handleiding over hoe je CBD-supplementen het beste kan gebruiken en waar je alert op moet zijn.

Gebruik je antistollingsmedicijnen? Let op met Ginseng en Ginkgo biloba* 1 augustus 2019

Uit onderzoeken is gebleken dat het gebruik van Ginseng en Ginkgo biloba niet goed samen gaat met het gebruik van antistollingsmedicijnen.

Metformine en het risico op een vitamine B12 tekort 25 juli 2019

Diabetesmedicijn metformine kan leiden tot een vitamine B12 tekort. Je kunt moeheid, tintelingen of geheugenverlies ervaren, wees alert!

Medicijnen en voedingssupplementen, tegelijk gebruiken? 17 juli 2019

Kan je medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruiken? Wees voorzichtig met deze medicijnen. Wanneer kunnen er tekorten ontstaan?

Voedingssupplementen voor mee op vakantie 11 juli 2019

Welke supplementen neem jij mee op reis? Top 10 met vakantiesupplementen. Check douaneregels, zodat je niet voor verrassingen komt te staan

Wisselwerking tussen medicijnen en kruidenproducten 8 juli 2019

Het CBG besteedt aandacht aan de wisselwerking tussen medicijnen en kruidensupplementen. Op onze website vind je meer informatie.

Wat is een vitamine B12-tekort? 1 juli 2019

Hoe herken je een vitamine B12-tekort, wat zijn de symptomen en wat kun je eraan doen? En wanneer heb je een verhoogde kans op B12-tekort?

Het belang van vitamine K en D bij calciumsuppletie 6 juni 2019

Samen dragen vitamine D, vitamine K en calcium bij aan goede botkwaliteit, kleinere kans op fracturen, minder aderverkalking en gezonde bloedvaten.

Vitaminepillen volgens Broodje Gezond – de andere kant 6 juni 2019

De uitzending (15 mei 2018) en herhaling (6 juni 2019) van Broodje Gezond over vitaminepillen roepen veel vragen op. Antwoorden staan hier!

Kruiden in supplementen, hoe en waarom? 3 juni 2019

Top 10 van de meest verkochte supplementen met kruiden. Wat zijn de gezondheidseffecten en wat zijn de wetenschappelijke onderbouwingen?

Veiligheidseisen van supplementen met kruiden 3 juni 2019

Hoe wordt kwaliteit en veiligheid van kruidensupplementen gewaarborgd? Aan welke Nederlandse en Europese wetgeving moeten bedrijven voldoen?

Probiotica, inuline en chlorella voor gezonde darmen 16 mei 2019

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 4 Nederlanders in 2017 bij de huisarts was voor maag-, darm- of leverproblemen. Hoe voorkomen?

Medicijngebruik en een magnesiumtekort 9 mei 2019

Gebruik van meer dan vijf medicijnen tegelijk of bepaalde medicijnen leidt volgens onderzoekers vaak tot lage magnesiumwaarden of -tekorten.

Zware mensen meer kans op vitamine D-tekort 25 april 2019

Wetenschappelijke onderzoeken constateren dat bij mensen met overgewicht vaker sprake is van een vitamine D-tekort.

Hoe lees je een etiket van een voedingssupplement? 16 april 2019

Aan de hand van 12 punten lees je welke informatie op een etiket van een voedingssupplement staat.

Waarom een voedingssupplement? 4 april 2019

Waarom een voedingssupplement? Welk supplement past bij jou? Met vitamines en mineralen kun je zelf werken aan je optimale gezondheid.

Gebruikt u tamoxifen, wees voorzichtig met kurkuma 28 maart 2019

Uit een onderzoek van Erasmus MC Rotterdam blijkt dat kurkuma de werking van het antiborstkankermedicijn tamoxifen nadelig kan beïnvloeden.

Supplementen trends 2019 28 maart 2019

Wat zijn in 2019 de meest favoriete vitamines, mineralen of kruiden? Wat zijn de verschillen tussen mannen, vrouwen en leeftijdsgroepen?

Zijn CBD voedingssupplementen straks niet meer verkrijgbaar? 18 maart 2019

Heb jij ook de uitzending van Radar over CBD producten gezien op maandag 4 maart? De uitzending roept veel vragen op, lees het antwoord hier.

Moet ik vitamine D samen met vitamine K slikken? 6 maart 2019

Het wordt vaak geadviseerd om vitamine D samen met vitamine K te slikken. Is dit zo? Waarom moet je de vitamines samen slikken?

Co-enzym Q10 en seleen beschermen het hart 28 februari 2019

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat het dagelijks nemen van seleen en co-enzym Q10 supplementen goed is voor de gezondheid van hart en vaten.

Kurkuma Supplement van het Jaar 2019 11 februari 2019

Kurkuma, het favoriete voedingssupplement van 2019, is goed voor soepele gewrichten, bloedcholesterolgehalte, zenuwstelsel en immuunsysteem.

Verpleeghuizen besparen kosten met probiotica bij obstipatie 31 januari 2019

Uit onderzoek blijkt dat probiotica bij ouderen met obstipatie per verpleeghuis een besparing tussen de € 8.000 en 25.000 p.j. kan opleveren.

Wat betekent RI op het etiket? 22 januari 2019

Vaak zie je op de verpakking van voedingssupplementen RI staan. Wat betekent RI op het etiket? En wat is het verschil met ADH?

Informatiegids Nut & Veiligheid vitamines en mineralen 21 januari 2019

Bestel de gids! Met informatie over alle vitamines en mineralen, met doseringen en gezondheidseffecten. Ook antwoord op veelgestelde vragen.

Vitamine- en mineraaltekorten in de toekomst 14 januari 2019

Tegenwoordig is het aanbod van voedsel ruim voldoende. Toch blijkt uit onderzoek dat vitamine- en mineraaltekorten voorkomen in 2050.

Vitamine D en calcium niet meer vergoed door zorgverzekering 3 januari 2019

Vanaf 1 januari worden vitamine D, calcium en combinaties van vitamine D en calcium niet langer vergoed vanuit het basispakket.

Vitamine C bij verkoudheid 12 november 2018

Vitamine C is betrokken bij een groot aantal processen in je lichaam en zorgt mede voor een goede weerstand. Zo blijf je fris en fruitig!

Vitamines en mineralen verdwijnen uit basispakket 2019 24 september 2018

Wat gaat er veranderen en waarom? Wat blijft wel vergoed? Hoeveel moet ik ongeveer zelf gaan betalen? Moet ik het dan wel blijven gebruiken?

Nederlands maximum vitamine B6 in voedingssupplementen 18 september 2018

De maximale dosering van vitamine B6 in voedingssupplementen is 21 milligram per dag. Er is discussie over de veiligheid van vitamine B6.

Probiotica bij antibiotica: minder diarree 16 augustus 2018

Onderzoek in Nederland: welke probiotica bij antibiotica werkt preventief en verkleint kans op gerelateerde diarree? Nationale Probiotica Gids

Vitamine B12 supplement of injectie? 6 augustus 2018

Hooggedoseerde voedingssupplementen met vitamine B12 zijn even effectief dan injecties met vitamine B12. Wat wordt de keuze in de toekomst?

Voedingssupplementen, wat en waarom? 12 juli 2018

Op zoek naar antwoorden op vragen over supplementen? Wat zegt een etiket, voor wie zijn ze, wat is veilig en mag het samen met medicijnen?

Kwaliteit van voedingssupplementen 5 juli 2018

Vragen over vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen worden beantwoord bij de veelgestelde vragen, bijvoorbeeld over kwaliteit.

Maagverkleining en multivitamine 2 juli 2018

Na een gastric bypass is het nodig om je vitamine- en mineralenstatus te controleren en dagelijks extra vitamines en mineralen te nemen.

Voedingssupplementen voor op reis 27 juni 2018

Informatiecentrum Voedingssupplement en Gezondheid geeft vijf tips over voedingssupplementen voor op reis. Bekijk ze hier!

Lage vitamine D-waarde, hoger risico op darmkanker 25 juni 2018

Amerikaanse onderzoekers analyseren data uit studies en zien dat lagere vitamine D waarde in verband staat met hoger risico op darmkanker.

Effecten en veiligheid melatonine supplementen 11 juni 2018

Meer informatie over de effecten, de veiligheid en juist gebruik van voedingssupplementen met melatonine.

Veel buikvet? Hoger risico op vitamine D-tekort 31 mei 2018

Onderzoek van VUmc toont aan dat mensen met veel vet rond de buik doorgaans lagere vitamine D-waarden hebben.

Minder insulineresistent door vitamine D 28 mei 2018

Japanse studie toont daling van insulineresistentie aan als effect van 1 jaar vitamine D. Glucosespiegel lager en vitamine D spiegel stijgt.

Vitamine K goed voor hart en bloedvaten 7 mei 2018

Onderzoeken tonen aan dat een te laag vitamine K2 gehalte in het lichaam zorgt voor negatief effect op gezondheid van bloedvaten en hart.

Bestaat er ook een niet-zure vorm van vitamine C? 30 april 2018

Verschillende vitamine C vormen zijn verkrijgbaar, waaronder de niet-zure vormen als calcium-, magnesium-, natriumascorbaat en Ester-C.

Vaker vitaminetekorten bij zwangere vrouwen met overgewicht 23 april 2018

Kans op foliumzuur-, ijzer- en vitamine-B12 tekorten groter bij zwangere vrouwen met overgewicht en obesitas, Dit blijkt uit onderzoek.

Vitamine D en botbreuken 19 april 2018

Dagelijks 20 microgram vitamine D vermindert de kans op botbreuken, door een betere balans, sterkere spieren en een goede botgezondheid.

Zeaxanthine en luteïne kan helpen kans op oogziekte te verlagen 29 maart 2018

Gezond eetgedrag kan het risico op de chronische oogziekte LMD bijna halveren. Supplementen kunnen hierbij een rol spelen als aanvulling.

Krillolie bron omega-3 vetzuren 28 maart 2018

Er is meer vraag naar andere manieren om omega-3 binnen te krijgen, namelijk via krillolie. Wat is het verschil tussen killolie en visolie?

MMS onveilig en verboden 19 maart 2018

MMS kan leiden tot acute en chronische gezondheidsrisico’s. NVWA verbiedt om die reden de verkoop van het onveilige supplement.

Extra magnesium bij vitamine D supplement 12 maart 2018

Zonder magnesium is vitamine D veel minder nuttig, blijkt uit onderzoek. Magnesium is belangrijk bij activatie vitamine D en andersom.

De kennis van artsen over supplementen 26 februari 2018

Vraag over de kennis van supplementen bij artsen: 'Mijn arts wil niets van supplementen weten. Wat kan ik doen en bij wie kan ik terecht?'

Beter leren en concentreren door visolie 15 februari 2018

Jongeren met meer omega-3 vetzuren in bloed verwerken informatie sneller en concentreren zich beter. Vis eten dus of neem een supplement.

Magnesium meest favoriete supplement van 2018 5 februari 2018

Magnesium, het meest favoriete supplement van 2018, is goed voor (hart)spieren, energie, geheugen, zenuwstelsel en bot- en gebitsvorming.

Welke vitamine is goed voor mijn nagels? 18 januari 2018

Een vitamine B-complex, vitamine B2 en biotine, maar ook de mineralen selenium en zink zijn belangrijk voor sterke nagels.

Vitamine D of griepprik? 5 december 2017

Vitamine D suppletie verlaagt het risico op griep met 70% in mensen met een lage vitamine D status. Een alternatief voor de griepprik?

Stoppen met roken 9 oktober 2017

Stoptober, de maand om te stoppen met roken. Wist je dat je als roker meer vitamines en andere voedingsstoffen nodig hebt?

Hoe herken ik een jodiumtekort? 5 oktober 2017

Nuttige informatie over jodiumtekort. Jodium in voeding en welke supplementen zijn er voor extra inname? Welke dosering en wat is veilig?

Vitamine D kan risico op vallen verminderen 28 september 2017

Door een val komen bijna 100.000 ouderen jaarlijks in het ziekenhuis. Vitamine D en calcium helpen voor meer spierkracht en sterke botten.

Risico’s op vitamine tekorten bij ouderen 25 september 2017

50-plussers zijn onvoldoende bewust van risico’s vitamine tekorten: vitamine B12 tekort, tekorten door medicijngebruik en vitamine D tekort.

‘Overlevenden hartstilstand nog beter geholpen met extra vitamine C’ 31 augustus 2017

Overlevenden van een hartstilstand herstellen beter met extra vitamine C. Onderzoekers van VUmc Amsterdam verwachten zo minder orgaanschade.

Magnesium voor spieren 30 augustus 2017

Magnesium goed voor spieren, botten, hart- en bloedvaten. Door stress, intensieve inspanning, maagzuurremmers kan hogere behoefte voorkomen.

Veiligheid van voedingssupplementen 28 augustus 2017

Betrouwbare voedingssupplementen gebruikt volgens advies zijn veilig. Lees de tips voor veilig gebruik en houd ze buiten bereik van kinderen.

Vitamine C kan levens redden 25 juli 2017

In de VS is vitamine C succesvol ingezet bij het redden van levens van doodzieke patiënten. De ontdekkers denken aan een grote doorbraak.

Wat doet prebiotica? 20 juli 2017

Prebiotica kan ongemakken in darmen verminderen. Het stimuleert de probiotica (goede bacteriën) en bevordert goede stoelgang en weerstand.

Advies vitamine D slecht opgevolgd 17 juli 2017

Een groot deel van de bevolking boven de 50 jaar slikt geen vitamine D, terwijl de overheid adviseert om dit wel te doen.

Wat doet rode gist rijst? 3 juli 2017

Monacoline K uit rode gist rijst is goed voor het cholesterolgehalte. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Dagdosering 10 mg.

Wat is een voedingssupplement? 26 juni 2017

Vitamines zijn de bekendste, maar ook producten met mineralen, kruiden, visolie, probiotica of glucosamine zijn voedingssupplementen.

Wat doet kurkuma? 22 juni 2017

Kurkuma voor soepele gewrichten, cholesterolverlaging, geheugen en concentratie en ondersteuning immuunsysteem.

Vitamine D en mineralen blijven in basispakket 2018 1 juni 2017

De ministerraad heeft bepaald dat diverse vitaminen en mineralen in het basispakket van 2018 blijven. Wat betekent dit?

NVWA onderzoek voedingssupplementen met farmacologisch actieve stoffen 29 mei 2017

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat er supplementen op de markt zijn die gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Welke zijn dit?

Vragen over supplementen – deel 3 25 april 2017

Antwoorden op jouw vragen. Wat is de juiste verbinding en juiste dosering vitamine B12 bij een tekort? Moet je Q10 slikken wanneer je ouder wordt?

Minder zorgkosten door calcium en vitamine D 6 april 2017

Suppletie met vitamine D en calcium kunnen jaarlijks 200.000 botbreuken voorkomen, met een besparing van bijna €4 miljard aan zorgkosten.

Advies voor veilig gebruik melatonine 4 april 2017

Wat is het beste gebruiksadvies voor melatonine supplementen? Het advies aan producenten en verkopers van melatonine supplementen.

Vragen over supplementen – deel 2 20 maart 2017

Antwoorden op veelgestelde vragen. Hoe kan je bij jezelf een vitaminetekort meten en waarom is vitamine D als medicijn duurder dan als voedingssupplement?

Vragen over supplementen 16 februari 2017

Antwoorden op veelgestelde vragen. Word je dik van supplementen en wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica? Lees verder voor de antwoorden.

Vitamine D is Supplement van het Jaar 2017! 6 februari 2017

Vitamine D: het favoriete supplement van het jaar 2017. Goed voor sterke botten en tanden, weerstand, spierkracht en bij een winterdip.

Voor elke vrouw geldt een ander vitamine advies 14 november 2016

Omdat het lichaam van een vrouw gedurende verschillende fases andere behoeftes heeft, geeft IVG een vitamineadvies per leeftijdsgroep.

Zonkracht verdwijnt, tijd voor extra vitamine D 26 september 2016

De ‘r’ is in de maand en het zonlicht laat het vaker afweten. Dat is ongunstig voor de aanmaak van vitamine D. Suppletie wordt aanbevolen.

‘Veganisten moeten een vitamine B12 supplement permanent gebruiken’ 1 september 2016

Onderzoekers stellen dat het voor veganisten moeilijk, dan wel onmogelijk is om voldoende nutriënten, zoals vitamine B12, binnen te krijgen.

80% van de wereldbevolking heeft een te laag vitamine E niveau 22 augustus 2016

Veel mensen hebben een te lage bloedwaarde van vitamine E. Dit is verontrustend, vitamine E is belangrijk voor veel lichaamsprocessen.

Voedingssupplementen voor (top)sporters 20 juli 2016

Door intenstief sporten kan de behoefte aan vitamines en mineralen hoger zijn. Zo weet je welke voedingssupplementen op doping getest zijn.

Supplement met omega 3 scheelt miljarden aan gezondheidskosten 21 juni 2016

Naast dat omega-3 vetzuren positieve effecten hebben, leiden omega-3 vetzuur supplementen ook tot grote kostenbesparingen in de zorg.

Voedingssupplementen met melatonine behouden voor consument 3 juni 2016

Melatoninesupplementen mogen vanaf een bepaalde dosering niet zomaar als medicijn worden bestempeld. Dit is een uitspraak van de rechter.

Vitamines en mineralen belangrijk voor gezonde hart en bloedvaten 4 mei 2016

Hart- en vaat ziekten zijn één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Vitamine K en magnesium voor gezonde hart en bloedvaten.

Cranberry en probiotica voor een schone blaas 3 maart 2016

Veel vrouwen hebben baat bij de ondersteuning van de gezondheid van de blaas. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vrouwen na de overgang.

Vis vaak verontreinigd met zware metalen: visolie als alternatief? 3 maart 2016

Bepaalde vissoorten kunnen vervuild zijn met zware metalen. Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren zijn een gezond en veilig alternatief.

Eet je weinig brood? Overweeg een supplement met jodium 11 februari 2016

Wanneer je weinig of geen brood eet, krijg je waarschijnlijk onvoldoende jodium binnen. Een gebrek aan jodium is onwenselijk.

Maximale dagdosering vitamine D opgehoogd 28 januari 2016

De maximale dosering van vitamine D in voedingssupplementen is 75 microgram. Veel mensen in Nederland hebben een vitamine D tekort.

Anti-dopingsysteem onmisbaar voor topsporters 25 november 2015

Uit onderzoek van de Dopingautoriteit blijkt dat het zogenoemde NZVT-keurmerk van groot belang is voor topsporters.

Zijn vitamine B6 supplementen veilig? 25 november 2015

Onrust over veiligheid vitamine B6 supplementen. Bijwerkingen lijken incidentieel en persoonsgebonden. Veilig niveau 21 milligram B6.

Gezondheidsraad schiet tekort in het suppletieadvies 25 november 2015

Slechts 2% van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Er valt nog een enorme gezondheidswinst te behalen.

Isoflavonen veilig voor vrouwen tijdens en na de overgang 28 oktober 2015

Vrouwen in de overgang kunnen veilig voedingssupplementen met isoflavonen slikken. Blijkt uit onderzoek van de Europese voedselveiligheidsraad.

Vegetarische kinderen extra vitamine B12 en zink 11 september 2015

Kinderen die geen vlees en zuivel eten, moeten extra vitamine B12 en zink binnenkrijgen. Bij een plantaardig dieet ontstaan anders tekorten.

Melatonine blijft breed verkrijgbaar; IGZ teruggefloten 31 augustus 2015

In 2015 is bepaald dat de maximale dosering van de vrij verkochte melatoninesupplementen toch niet terug gebracht hoeft te worden tot 0,3 mg

Extra vitamine D helpt vallen voorkomen bij ouderen 20 augustus 2015

Een vitamine D-supplement kan een tekort bij ouderen tegengaan en ervoor zorgen dat ze minder vaak ten val komen. Dat blijkt uit een onderzoek.

Supplementen worden gezien als aanvulling 16 juli 2015

De meerderheid van de supplementengebruikers, zo’n 80%, ziet multivitaminen als aanvulling en niet als vervanging van goede voeding.

Meer dan de helft van de Nederlanders is ‘flexitariër’ 6 juli 2015

Het is voor flexitariërs belangrijk om goede vervangers te kiezen voor vlees om zo voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 binnen te krijgen.

Vaak vitamine D tekorten 22 mei 2015

Vitamine D tekorten komen veel voor in Zuidwest-Nederland. Zo heeft bijna 60% van de huisartspatiënten een tekort aan vitamine D.

Veel kinderen hebben vitamine D tekort 20 maart 2015

Ouders, wees alert: bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Vitamine D suppletie verkleint risico op tekort en klachten.

Dosering kindervitamines is onduidelijk 17 september 2014

De weergave van de hoeveelheid vitamines en mineralen op een kinderproduct kan duidelijker. Kindervoedingssupplementen zijn veilig.

Aanbevelingen jodium 5 september 2014

Jodium is een essentiële voedingstof voor diverse lichamelijke functies. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen is 150 microgram jodium.

50-plus-vrouwen slikken te weinig vitamine D 31 maart 2014

Uit onderzoek blijkt dat slechts 28% van de vrouwen tussen 51 en 69 jaar vitamine D supplementen gebruiken en het suppletieadvies opvolgen.

Cranberrycapsules voor een sterke blaas 19 januari 2014

Cranberrycapsules verminderen het aantal blaasontstekingen bij kwetsbare ouderen in het verpleeghuis, blijkt uit nieuw onderzoek.

Waarom ligt de dosering vitamines vaak boven de ADH? 17 december 2013

Doseringen van vitamines in voedingssupplementen zijn vaak hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Is dit zinvol en veilig?

Veilige bovengrens vitamine D verhoogd 8 augustus 2012

Het veilige niveau voor vitamine D is naar boven bijgesteld. Voor verschillende leeftijdscategorieën geldt een ander veilige hoeveelheid.

Isoflavonen uit soja helpen bij opvliegers 5 april 2012

Uit onderzoek blijkt dat dagelijks twee porties soja, 54 mg isoflavonen, de frequentie en ernst van opvliegers met 26 procent vermindert.