- 4 maart 2020

Antistollingsmedicijn

Gebruik je antistollingsmedicijnen? Let op met Ginseng en Ginkgo biloba*

Het gebruik van Ginseng en Ginkgo biloba gaat niet goed samen met het gebruik van antistollingsmedicijnen.

Antistollingsmedicijnen zorgen dat het bloed langzamer stolt. Voorbeelden van antistollingsmedicijnen zijn acetylsalicylzuur, acenocoumarol, fenprocoumon, clopidogrel en rivaroxaban.

Ook Ginseng en Ginkgo biloba hebben mogelijk een effect op de stolling van het bloed. Gebruik je Ginseng of Ginkgo biloba samen met een antistollingsmedicijn, dan heb je meer kans op bloedingen. Bij gebruik van Ginseng samen met een antistollingsmedicijn kan soms ook het antistollingsmedicijn juist minder goed werken.

Wat moet ik doen?

Gebruik je een antistollingsmiddel? Start dan niet met Ginseng of Ginkgo biloba. Gebruik je al Ginseng of Ginkgo biloba samen met een antistollingsmedicijn? Laat dan de arts en apotheker of trombosedienst weten dat je deze combinatie gebruikt. De arts, apotheker en trombosedienst kunnen je vertellen of stoppen met Ginseng of Ginkgo biloba noodzakelijk is.

*NB: Ook bij gebruik van Sint janskruid i.c.m. antistollingsmiddelen moet je voorzichtig zijn. Op de pagina over Sint janskruid lees je hier meer over.