Gezondheidsclaims

Wat is een gezondheidsclaim?

Een gezondheidsclaim is een bewering over de eigenschap van een bepaalde stof in een levensmiddel. Gezondheidsclaims staan soms vermeld op de verpakking en op online productpagina’s van voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Enkele voorbeelden:

  • Vitamine D voor sterke botten
  • Gember ondersteunt de spijsvertering
  • De omega-3-vetzuren EPA en DHA zijn goed voor het hart

Hoe komen gezondheidsclaims tot stand?

Bedrijven mogen niet zomaar gezondheidsclaims maken. Er is een lijst met toegestane gezondheidsclaims voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

De Europese wetenschapsautoriteit EFSA beoordeelt of er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor het noemen van een gezondheidseffect. Op basis van dit EFSA-advies besluit de Europese Commissie over het toestaan van de claim en de opname in wetgeving. Alleen toegestane gezondheidsclaims mogen gebruikt worden.

Gezondheidsclaims voor kruiden

Het maken van claims over de eigenschappen van kruidensupplementen is ingewikkelder. Het bewijs voor gezondheidseffecten van kruiden moet namelijk nog beoordeeld worden. De gezondheidsclaims zijn daarom nog niet officieel toegestaan, maar staan ‘on hold’. Ze mogen wel gebruikt worden.

Totdat de Europese Commissie een besluit heeft genomen, mogen deze ‘on hold’ claims vermeld worden op verpakkingen van kruidensupplementen. De ‘on hold’ claims, oftewel beweringen die voor een kruid gemaakt mogen worden, staan op onze website bij elk kruid specifiek vermeld. Zie kopje Wat doet … voor je gezondheid?

Veelbelovende claims op internet

Voedingssupplementen zijn niet alleen in winkels te koop, maar ook via internet. De herkomst van supplementen via internet is niet altijd duidelijk. Wees alert bij supplementen en producten die worden aangeprezen met verbluffende eigenschappen en effecten. Voedingssupplementen zijn bedoeld om de gezondheid te ondersteunen en niet om ziektes te genezen.

Er mogen daarom alleen gezondheidsclaims worden gemaakt voor voedingssupplementen. Medische claims die suggereren dat een product een klacht oplost of een ziekte geneest, zijn verboden. De overheid ziet erop toe dat de geclaimde gezondheidseffecten die niet toegestaan zijn van de markt worden geweerd, maar wees je, vooral op het internet, zelf ook bewust van wat wel en niet goed voor je kan zijn.